SelectedΠολιτική

Μητσοτάκης από COP27: «Θέλουμε να γίνουμε ενεργειακός διάδρομος»

«Θέλουμε να γίνουμε ενεργειακός διάδρομος», το μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αίγυπτο, όπου διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα. Εν μέσω ενεργειακής κρίσης που αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη Γηηραιά Ήπειρο, ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε: «θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θέλουμε να γίνουμε κόμβος μεταφοράς υδρογόνου από την Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Ευρώπη».

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι «ηγέτιδα χώρα στις ΑΠΕ. Ένα μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας το μισό σήμερα πάνω από 10 gigawat εγκατεστημένης ισχύος προέρχεται από φωτοβολταϊκά αλλά και από την αιολική και την κυματική ενέργεια».

Την ομιλία του ξεκίνησε ως εξής ο Έλληνας πρωθυπουργός: «Συναντιόμαστε εδώ σήμερα στο Σαρμ Ελ Σέϊχ εν μέσω μιας οξείας ενεργειακής κρίσης η οποία προκλήθηκε από τον πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία».

Τόνισε ότι πιστεύει στην ενεργειακή μετάβαση και μάλιστα σημείωσε τα εξής: «Είναι ευκαιρία και στρατηγική αναγκαιότητα οι χαμηλές εκπομπές άνθρακα σημαίνουν και ενεργειακή ασφάλεια. Αυτή η ενεργειακή μετάβαση θα μας επιτρέψει να αναθεωρήσουμε την στάση μας απέναντι στην ενέργεια. Για πολλά χρόνια στην Ελλάδα ήμασταν καθαροί εισαγωγείς ενέργειας και αυτό επηρέαζε την ανταγωνιστικότητά μας. Αυτό θα αλλάξει, έχει ήδη αλλάξει. Η Ελλάδα είναι ηγέτιδα χώρα στις ΑΠΕ. Ένα μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας το μισό σήμερα πάνω από 10 gigawat εγκατεστημένης ισχύος προέρχεται από φωτοβολταϊκά αλλά και από την αιολική και την κυματική ενέργεια. Είμαστε στις 10 κορυφαίες χώρες του κόσμου στην χρήση ΑΠΕ. Πριν από έναν μήνα φτάσαμε σε ένα ορόσημο. Επί 5 ώρες σε μια ημέρα με πολύ ήλιο και αέρα τον Οκτώβριο κάλυψαν το 100% των ενεργειακών μας αναγκών. Επίσης, η κατανάλωση άνθρακα έχει μειωθεί κατά 80% σε λιγότερο από 10 χρόνια».

«Ψηφίσαμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τον κλιματικό μας νόμο και θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θέλουμε να γίνουμε κόμβος μεταφοράς υδρογόνου από την Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Ευρώπη. Συζητάμε με την Αίγυπτο να φτιάξουμε ένα καλώδιο διασύνδεσης για την μεταφορά 3 Gigawat για φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ευρώπη. Θέλουμε να γίνουμε ενεργειακός διάδρομος. Ταυτόχρονα όμως διαχειριζόμαστε την ενεργειακή κρίση. Δυστυχώς πρέπει να αυξήσουμε για λίγο την κατανάλωση λιγνιτικής ενέργειας, να εισάγουμε LNG και να επενδύουμε στις υποδομές για αποθήκευση φυσικού αερίου για την ενεργειακή ασφάλεια την δική μας και των γειτόνων μας».

Ολόκληρη η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην COP27

Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,
Συναντιόμαστε σήμερα στο Σαρμ Ελ Σέιχ εν μέσω μιας οξείας ενεργειακής κρίσης, η οποία πυροδοτήθηκε από τον απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Θα ήθελα σήμερα να σας μιλήσω ως ένας «ριζοσπάστης ρεαλιστής». Ριζοσπάστης διότι πιστεύω ιδιαίτερα στην ενεργειακή μετάβαση. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Είναι αναπόφευκτη. Η ενεργειακή μετάβαση δεν αφορά μόνο την άμβλυνση των κινδύνων, συνιστά μία ευκαιρία. Και είναι μία στρατηγική αναγκαιότητα.

Η παραγωγή ενέργειας με περιορισμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σημαίνει ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ουδείς μπορεί να «κλείσει τον διακόπτη» της αιολικής και της ηλιακής μας ενέργειας.

Αλλά αυτή η ενεργειακή μετάβαση θα μάς επιτρέψει επίσης να επαναπροσδιορίσουμε το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας. Επί δεκαετίες ήμασταν καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Τα εμπορικά μας ισοζύγια και η ανταγωνιστικότητά μας έχουν πληγεί. Αυτό αλλάζει.

Η μελλοντική μας ανταγωνιστικότητα θα βασίζεται στους άφθονους αιολικούς και ηλιακούς πόρους. Η Ελλάδα είναι ήδη πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής μας ενέργειας προέρχεται σήμερα από τον άνεμο, τον ήλιο και το νερό.

Έχουμε εγκατεστημένη ισχύ από αιολική και ηλιακή ενέργεια που υπερβαίνει τα 10 GW. Και βρισκόμαστε μεταξύ των δέκα κορυφαίων χωρών στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά τη διείσδυση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Τον προηγούμενο μήνα πετύχαμε ένα σημαντικό ορόσημο όταν, για πέντε ώρες, μια ηλιόλουστη μέρα του Οκτωβρίου με ανέμους, η ηλιακή και αιολική ενέργεια κάλυψαν το 100% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση άνθρακα μειώθηκε κατά σχεδόν 80% σε λιγότερο από 10 χρόνια. Η ενέργεια που καταναλώνουμε σήμερα εκπέμπει 30% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σύγκριση με το 2005.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Μόλις ψηφίσαμε τον πρώτο Κλιματικό Νόμο και δεσμευτήκαμε να πετύχουμε μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050. Θέλουμε να διπλασιάσουμε την παραγωγική δυνατότητα των μονάδων ΑΠΕ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Θέλουμε να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θέλουμε να συμβάλλουμε στη μεταφορά ενέργειας και υδρογόνου από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Συζητάμε με την Αίγυπτο για την κατασκευή καλωδίου 3 GW για τη μεταφορά φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας από τη βόρειο Αφρική στην Ευρώπη, που θα παράγεται από τον ήλιο.

Στόχος μας είναι να βρεθούμε στο κέντρο ενός νέου διαδρόμου που θα επαναχαράξει τον ενεργειακό χάρτη στην Ευρώπη.

Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διαχειριστούμε και τη σημερινή κρίση. Χωρίς ενεργειακή ασφάλεια δεν υπάρχει ενεργειακή μετάβαση. Όπως πολλές άλλες χώρες, πρέπει προσωρινά να αυξήσουμε την παραγωγή λιγνίτη. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εισάγουμε περισσότερο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο. Και επενδύουμε σε υποδομές φυσικού αερίου, ώστε να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλειά μας και αυτή των γειτόνων μας.

Παράλληλα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες μας ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της σοβαρής κρίσης που σχετίζεται με το κόστος διαβίωσης.

Προσωπικά, δεν βλέπω κάποια αντίφαση ανάμεσα στη διασφάλιση του παρόντος και την επένδυση στο μέλλον. Οι πολίτες μας δεν θα μας στηρίξουν σε διαφορετική περίπτωση.

Για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε ριζοσπαστισμό και ρεαλισμό. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Αυτό είναι το μήνυμά μου σήμερα.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected