6 Ιουλίου 2020

Συνταγματική αναθεώρηση: Αίτηση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Για πρωτοφανή κίνηση στα κοινοβουλευτικά χρονικά έκανε λόγο ο υπ. Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης

Αίτηση αντισυνταγματικότητας υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για λόγους διαδικασίας και ουσίας που αφορούν το άρθρο 32 για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συζήτηση που συνεχίζεται στην ολομέλεια για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Αναφορικά με τη διαδικασία η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η πρόταση της ΝΔ παραβιάζει την κατεύθυνση που έδωσε η προηγούμενη προτείνουσα Βουλή αναφορικά με τον τρόπο εκλογής του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα ενώ για την ουσία υποστηρίζει ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία είναι ασύμβατη με τον θεσμό καθώς η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής έχει εκφράσει εμμέσως την αποδοκιμασία της για το προτεινόμενο πρόσωπο.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως η ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά πρακτικά ενώ παραβιάζει και τον Κανονισμό της Βουλής καθώς ενστάσεις αντισυνταγματικότητας προβλέπονται μόνο στην προτείνουσα Βουλή.

Την αντίρρησή τους ως προς την ουσία εξέφρασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο πρότειναν να διεξαχθεί η σχετική συζήτηση επί της αντισυνταγματικότητας προκειμένου να μην μείνει καμία σκιά στην διαδικασία.

Η συζήτηση έχει πλέον μπει στην ουσία του αιτήματος που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία.

Δείτε το αίτημα που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑΠολιτική