5 Οκτωβρίου 2022

Συρίγος για Τουρκία: Προκαλούν γιατί θέλουν να κάνουμε εμείς την πρώτη λάθος κίνηση – Χρειάζεται διάλογος

Στόχος των προκλήσεων της Τουρκίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι να κάνει η Ελλάδα πρώτη τη λάθος σοβαρή κίνηση, δήλωσε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας.

Μάλιστα σημείωσε πως η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι αυτός είναι ο στόχος της Άγκυρας και για το λόγο αυτό, είναι πάρα πολύ προσεκτική.

«Αν θέλουμε να μιλήσουμε για θερμό επεισόδιο, ο στόχος τους είναι να πατήσουμε πρώτοι τη ”σκανδάλη”. Να μην εμφανίζονται οι Τούρκοι ότι κάνουν πρώτοι το λάθος βήμα», είπε ο καθηγητής.

«Πολλοί Τούρκοι πιστεύουν ότι καταλάβαμε νησιά πριν 20 χρόνια», δήλωσε ο Άγγελος Συρίγος

Ο κ. Συρίγος εξέφρασε την ανησυχία του για το κλίμα στην Τουρκία με τις συνεχείς απειλές Ερντογάν πως «θα έρθουμε βράδυ», λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Άγκυρα μπαίνει συνολικά σε «ρυθμούς παραλογισμού».

Εξήγησε μιλώντας στον Σκάι ότι πλέον ένα μεγάλο ποσοστό των Τούρκων θεωρεί ότι η Ελλάδα κατέλαβε πριν από 20 χρόνια νησιά και πλην του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, δεν μιλά κανείς στη γείτονα «με τη φωνή της λογικής». Προειδοποίησε επίσης, ότι οι Γκρίζοι Λύκοι δεν περιορίζονται μόνο στην πλευρά του Ερντογάν αλλά μεγάλο τμήμα τους βρίσκεται και στην αντιπολίτευση της Μεράλ Ακσενέρ.

«Η γειτονική χώρα μπαίνει σε ρυθμούς παραλογισμού συνολικά. Και το κακό είναι ότι οι Γκρίζοι Λύκοι, το εθνικιστικό αυτό κόμμα που υπάρχει στην Τουρκία, δεν περιορίζεται μόνο στην πλευρά του Ερντογάν. Η Ακσενέρ, που είναι βασικό στέλεχος της αντιπολιτεύσεως εκπροσωπεί κι αυτή τους Γκρίζους Λύκους και έχει πάρει κι αυτή ένα μεγάλο τμήμα τους», τόνισε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

Γιατί η Αθήνα επιθυμεί να μιλά με την Άγκυρα

Για την επιδίωξη της Αθήνας να κρατά ανοιχτές τις γέφυρες διαλόγου με την Άγκυρα, ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι πρόκειται για μια πάγια ελληνική θέση από το 1987,οπότε η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν τον πόλεμο με την Τουρκία.

«Την περίοδο ‘81 – ’87, δεν συζητούσαμε και φτάσαμε στην κρίση του Μαρτίου του 1987 που κοντέψαμε να πάμε σε πόλεμο, διότι οι αμοιβαίες παρανοήσεις δημιουργούσαν διαφορετική εικόνα από τις προθέσεις των δύο πλευρών. Έκτοτε το ελληνικό πολιτικό σύστημα αποδέχεται ότι με την άλλη πλευρά συζητάς. Το ότι συζητάς δε σημαίνει ότι διαπραγματεύεσαι ή πολύ περισσότερο παραδίδεις», εξήγησε.

Απευθείας πτήσεις της Ρωσίας με τα Κατεχόμενα

Σχετικά με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες αρνούνται να καλύψουν αεροπλάνα που θα ταξιδεύουν απευθείας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και συνεπώς τυχόν προβλήματα θα πρέπει να πληρωθούν από την τσέπη των ίδιων των Ρώσων.

«Περιμένω να δω την απόσταση που υπάρχει μεταξύ ρητορικής και πράξεως. Εάν γίνει, είναι πάντως μια εχθρική κίνηση από πλευράς Ρωσίας», τόνισε ο καθηγητής.Πολιτική