Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ρίχνει γέφυρες μετά τις δημοσκοπήσεις – Το δείπνο με Γεροβασίλη και η περιοδεία στην Άρτα

Φρένο στη… φόρα των αλλαγών στον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα κινήσεις συμφιλίωσης φέρνουν τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα μετά το 4ο Συνέδριο του κόμματος, καθώς ο διακηρυγμένος στόχος του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη υπό το σύνθημα «άλλαξέ τα όλα», φαίνεται πως προσκρούει στη βούληση μιας μεγάλης μερίδας του πραγματικού εκλογικού ακροατηρίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρών ο Τσίπρας στη βάση

Στον απόηχο του επεισοδιακού τετραημέρου, αλλά και των όσων προηγήθηκαν στη διπλή -θυελλώδη- συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η χθεσινή μέτρηση της MRB έστειλε ένα ακόμη απρόσμενο μήνυμα προς την Κουμουνδούρου: αυτό της επιδοκιμασίας από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ της παρέμβασης του πρώην προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εκεί που οι περισσότεροι από τους νικητές των διαδικασιών ένοιωθαν πως οι εξελίξεις τον έχουν ολότελα ξεπεράσει. Απεναντίας, το 48,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο χαρακτηρίζουν ως «εύστοχη» την παρέμβαση του κ. Τσίπρα λίγες ώρες πριν την έναρξη του 4 ου Συνεδρίου, με την οποία ουσιαστικά έθεσε όλους τους πρωταγωνιστές, από την ηγεσία μέχρι τα κορυφαία στελέχη της άλλοτε επιρροής του, προ των ευθυνών τους, υπό τον κίνδυνο ενός κακού εκλογικού αποτελέσματος.


6

Σε τροχιά μονοψήφιου ποσοστού

Άλλωστε, το 41,2% εκείνων που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι την επόμενη μέρα το κόμμα θα είναι αποδυναμωμένο, ενώ μόλις το 32% προβλέπει ότι θα ενισχυθεί, εντείνοντας την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στην κάλπη των Ευρωεκλογών. Ιδίως, όταν η πρόθεση ψήφου με αναγωγή στην ίδια δημοσκόπηση θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο με ποσοστό 13% στις βουλευτικές εκλογές, αλλά μονοψήφιο στην κάλπη των Ευρωεκλογών, όπου φαίνεται να κινείται στην ίδια θέση και με ποσοστό 8,8% χωρίς αναγωγή και με ποσοστό 11,4% με αναγωγή.


17_A


18_A

Χείρα φιλίας μετά τις μετρήσεις

Οι χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις παρά την εντυπωσιακή εμφάνιση του κ. Κασσελάκη στην σκηνή του 4ου Συνεδρίου σήμαναν συναγερμό στην Κουμουνδούρου, επιβραδύνοντας το ρυθμό των αλλαγών, αλλά και τις μετακινήσεις προσώπων από τους κομματικούς θώκους. Μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2015-2019 έκλεισε τον κύκλο του, κατά τον κ. Κασσελάκη, πληροφορίες θέλουν τη Γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου να παραμένει τελικά στη θέση της, δηλαδή να μην ακολουθεί την οδό της παραίτησης που φέρεται να επιλέγει ο Αναπληρωτής της, Γιώργος Βασιλειάδης.

Επιπλέον, καταλυτικό ρόλο στο νέο οργανόγραμμα αναμένεται να διαδραματίσει και το χθεσινό δείπνο ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη και την αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, καθώς η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει σήματα καταλλαγής τις τελευταίες ώρες, στη σκιά της κατασκευής εσωτερικών εχθρών, δηλαδή της θεωρίας περί «υπονομευτών» που αναβίωσε τις ημέρες του Συνεδρίου.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική