Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: «Σκληρή ψήφο» στις Ευρωεκλογές ζητά ο Κασσελάκης: Ο οδικός χάρτης για το συνέδριο και τα «πυρά» στην Νέα Αριστερά

Με αυτοκριτική, εσωκομματικές αιχμές και μετωπική με την Νέα Αριστερά ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μετά τη διάσπαση, η σκιά της οποίας, ωστόσο, έπεφτε βαριά στις τοποθετήσεις των κομματικών στελεχών.

Σηκώνοντας τους τόνους προς την κυβέρνηση με φόντο την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε πως «η μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να υποκλιθεί σε κανέναν», ζητώντας παράλληλα την παραίτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου για τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού. «Αν ο ίδιος δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να τον «παραιτήσει» σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, εξακοντίζοντας βέλη και κατά των παλιών συντρόφων του, της Νέας Αριστεράς. «Θα ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και της ασυδοσίας των servicers. Και μιας και αναφέρθηκα στους servicers, επειδή ακούγονται πολλά περί «μετάλλαξης» του ΣΥΡΙΖΑ: η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Παρότι πηγές προσκείμενες στην Νέα Αριστερά περιέγραφαν ως «ανάξια λόγου» τα λεγόμενα του κ. Κασσελάκη, τα οποία άγγιζαν οριζόντια το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Τσίπρα, απάντηση στο διάδοχό του έδωσε στα κοινωνικά δίκτυα λίγες ώρες αργότερα, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Και ρωτάω αν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, και ο πρωθυπουργός, δούλευαν για τις τράπεζες και τους servicers ή μόνο οι πρώην υπουργοί που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ;» ανταπάντησε ο κ. Τσακαλώτος, ενοχλημένος από την αποστροφή του κ. Κασσελάκη.

Αναλυτικά, η ανάρτηση Τσακαλώτου:

Διαβάζω από το News 247 ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στην κεντρική επιτροπή “επειδή ακούγονται πολλά τώρα τελευταία για ‘μετάλλαξη’ του ΣΥΡΙΖΑ, έχω να πω ότι η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Και ρωτάω αν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, και ο πρωθυπουργός, δούλευαν για τις τράπεζες και τους servicers ή μόνο οι πρώην υπουργοί που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ;

Φαντάζομαι ότι ο μόνος τρόπος για να αποδεικνύουν οι απομείναντες πρώην υπουργοί ότι δεν ήταν, δεν είναι, και δεν θα είναι ποτέ υπηρέτες των συμφερόντων, τραπεζικών κ μη, είναι να παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρεμιέρα Ευρωεκλογών

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εγκαινίασε χθες την προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών για το κόμμα του, λέγοντας πως «θέλουμε οι ευρωεκλογές, παρότι δεν εκλέγουν κυβέρνηση και χαρακτηρίζονται από χαλαρή ψήφο, να δώσουν ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη: Να τελειώνουμε με αυτό το άλλοθι του 41%. Το άλλοθι που χρησιμοποιεί για όλα!». «Γι’ αυτό βάζουμε φιλόδοξους στόχους. Και θα κάνουμε το παν για να πετύχουμε αυτούς τους μεγάλους στόχους και να ξανακερδίσουμε τους 1,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας που μας ψήφισαν έστω και για μια φορά, αλλά μετά μας γύρισαν την πλάτη» ανεβάζοντας τον πήχη, σε μια εκλογική αναμέτρηση που αποκτά στο εξής για την Κουμουνδούρου χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο οδικός χάρτης

Μέχρι τότε, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οριστικοποίηση τον οδικό χάρτη της πορείας προς το Συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα είναι προγραμματικό (και όχι Καταστατικό), ενώ όρισε τα μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), αλλά και της Επιτροπής Θέσεων – Απόφασης.

Συγκεκριμένα, ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει τα εξής 3 βήματα:

· 13- 14 Ιανουαρίου 2024: Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

· 15-17 Φεβρουαρίου 2024: Διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών με τριπλές κάλπες για Συντονιστικά Οργανώσεων Μελών, Νομαρχιακές Επιτροπές και ανάδειξη Συνέδρων

· 23- 25 Φεβρουαρίου 2023: Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Στόχος της Κουμουνδούρου αποτελεί από την επομένη του Συνεδρίου το κόμμα να εισέλθει σε μια φάση εξωστρέφειας ενόψει των Ευρωεκλογών, προετοιμασμένο για όσα θα ακολουθήσουν, πριν ανοίξουν οι κάλπες στις 9 Ιουνίου.

Δείγματα αυτοκριτικής

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική