Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της Πολιτικής Γραμματείας, οι βολές κατά Κασσελάκη και το σωσίβιο από Παππά – Νέος γύρος σήμερα

Σε μάχη χαρακωμάτων προς άγρα εντυπώσεων εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς το ερωτηματολόγιο που απέστειλε ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης το περασμένο Σάββατο, ρωτώντας τα κομματικά μέλη για αλλαγή ονόματος, λογότυπου και πολιτικής ταυτότητας, κινητοποίησε στο έπακρο τα πρωτοκλασάτα στελέχη, που ένοιωσαν για πρώτη φορά να πέφτουν «τίτλοι τέλους» στον υπάρχοντα ΣΥΡΙΖΑ.

Στην προοπτική να βρεθούν λίγες ημέρες πριν το 4ο Συνέδριο «σε άλλο κόμμα, με άλλη πολιτική πλατφόρμα», οι κορυφαίοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκάλεσαν χθες την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία συνεδρίασε για τουλάχιστον έξι ώρες. Σε μια δραματική συνεδρίαση, ωστόσο, υπήρχε «συσσωρευμένη ένταση και πολλά ακόμη να λυθούν», όπως περιέγραφαν μέλη του κομματικού οργάνου, δίνοντας πλέον ραντεβού σήμερα με νέα συνεδρίαση στις 6 το απόγευμα, παρουσία αυτή τη φορά του Στέφανου Κασσελάκη.

Οι πρώτες βολές

Και αυτό, γιατί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δε συμμετείχε χθες στη συνεδρίαση λόγω των κομματικών υποχρεώσεών του στο Λονδίνο, αλλά επέλεξε να στείλει προς τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου μια επιστολή, με την οποία έβαλε κατά πάντων, με πρώτους τους κορυφαίους του κόμματος.

Όπως ανέφερε, «είναι δυνατόν να φοβόμαστε να ρωτήσουμε τα μέλη μας, ειδικά μετά από δύο εκλογικές ήττες που φανέρωσαν βαθύ έλλειμμα γείωσης με την κοινωνία; Που είδαν τη ΝΔ να κερδίζει με 2 -3 φορές τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ; Που έφεραν το κόμμα μας από το 32% στο 18%; Αν δε ρωτάς τα μέλη υπό τέτοιες συνθήκες, πότε τα ρωτάς;», αφήνοντας αιχμές εμμέσως πλην σαφώς για τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα, ενώ ένα «καρφί» επεφύλαξε και για το Προεδρείο της ΚΟ του κόμματος, «δείχνοντας» προς την Όλγα Γεροβασίλη.

Συγκεκριμένα, όταν είπε ότι «επισημαίνω ότι δεν έχω καμία διαφωνία με τη λειτουργία της Π.Γ και των Οργάνων γενικά, παρά την βαθιά απογοήτευσή μου για τις επανειλημμένες διαρροές που γίνονται ακόμη και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων και που με αυτόν τον τρόπο δυστυχώς έχουν ευτελίσει την αξιοπιστία του Οργάνου». «Για να είμαι δίκαιος, μέχρι και στο Προεδρείο της ΚΟ γίνονται διαρροές, άρα ίσως να είναι ένα ζήτημα ευρύτερο στο κόμμα από την καταστατική λειτουργία», κατέληξε ο κ. Κασσελάκης.

Στα δύο οι «προεδρικοί»

Από πλευράς της, η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ήγειρε πρώτη σφοδρές αντιδράσεις την περασμένη Κυριακή απέναντι στο ερωτηματολόγιο Κασσελάκη, επανέλαβε χθες το αίτημα για συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εκτάκτως, αλλά και για αναβολή του συνεδρίου, χωρίς, ωστόσο, να επιμένει μέχρι τέλους στο δεύτερο. Να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή ζήτησαν επίσης και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Ζωή Καρκούλια, τη στιγμή που «η επιστολή επιστρέφεται» φέρεται να σχολίασε η κυρία Γεροβασίλη, θέλοντας να εκφράσει τη δυσφορία των περισσότερων στελεχών απέναντι στην πρωτοβουλία Κασσελάκη.

Στο τέλος της ημέρας, άλλωστε, ο κ. Κασσελάκης δεν εισέπραξε θετική στήριξη, καθώς η Θεοδώρα Τζάκρη απουσίαζε, ο Παύλος Πολάκης εμφανίστηκε απολογητικός μεν, αλλά υποστηρικτικός δε προς την ηγεσία, λέγοντας ότι είναι σε δύσκολη θέση, γιατί στήριξε τον κ. Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές, ενώ μια τελευταία ευκαιρία συναίνεσης αναζήτησαν από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι Νίκος Σκορίνης και Πάνος Ρήγας. Υπέρ του κ. Κασσελάκη καταγράφηκαν μετριοπαθώς η Ρένα Δούρου και η Ολυμπία Τελιγιορίδου, ενώ βολές κατά του κ. Κασσελάκη εξαπέλυσε και ο Γιάννης Ραγκούσης, υποστηρίζοντας πως «δυστυχώς το ερωτηματολόγιο με τα συγκεκριμένα ταυτοτικά ερωτήματα που θέτει, εκ των πραγμάτων, έληξε το συνέδριο θέσεων πριν καν αυτό ξεκινήσει. Με άλλα λόγια το συνέδριο αναβλήθηκε ήδη». Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμπλήρωση του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου βρίσκεται σε εξέλιξη στον ιστότοπο iSyriza, με περίπου 6.000 πολίτες να έχουν μπει για το συμπληρώσουν.

«Σωσίβιο» ο Νίκος Παππάς

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, όμως, να δοθεί η δυνατότητα στον Στέφανο Κασσελάκη να τοποθετηθεί, φέρεται να ζήτησε ο Νίκος Παππάς, η στάση του οποίου μέτρησε, κατά πληροφορίες, στην αποφυγή της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής, όπως ζητούσαν εξαρχής αρκετά από τα κορυφαία στελέχη. Μάλιστα, ο κ. Παππάς φέρεται ως ο συντάκτης του κειμένου που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στο οποίο δεν υπήρχε αρχικά η απάντηση του καθοδηγητικού οργάνου στις αιτιάσεις του κ. Κασσελάκη για «χίμαιρες», αλλά προστέθηκε στη συνέχεια, μετά από παρέμβαση των περισσότερων μελών του οργάνου.

Για το λόγο αυτό, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας εκτιμούν πως ο Νίκος Παππάς λειτούργησε καταλυτικά υπέρ του κ. Κασσελάκη, ενώ ο ίδιος ο πρώην Υπουργός σημείωσε χθες στο Kontra Channel πως «αναμένω να τηρηθούν οι δεσμεύσεις Κασσελάκη», σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος έχει τον πρώτο λόγο, αλλά όχι τον μοναδικό.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική