Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: «Τρώγονται» μετά τις πρωτοβουλίες Τεμπονέρα και την πρόταση μετακόμισης στους Ευρωσοσιαλιστές

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες εκπέμπονται σήμερα από το «δημοκρατικό προπύργιο» της Πάτρας, καθώς η 33η επέτειος της δολοφονίας του εκπαιδευτικού, Νίκου Τεμπονέρα, η οποία κορυφώνεται με την συγκέντρωση μνήμης στις 6 το απόγευμα, πυροδοτεί νέες προοδευτικές αναζητήσεις, με επίδικο την επομένη των Ευρωεκλογών.

Πολύ περισσότερο, όταν η φετινή επέτειος αποκτά υψηλό πολιτικό συμβολισμό, καθώς συμπίπτει με την προώθηση της μεταρρύθμισης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, εμβληματική για το Μέγαρο Μαξίμου. Υπερασπιζόμενος, από πλευράς του, το δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων και όχι μόνο, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και γιος του δολοφονηθέντος Νίκου Τεμπονέρα έχει ανοίξει βηματισμό τις τελευταίες ημέρες εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω πολιτικής πλατφόρμας, καθώς ο ίδιος εκτιμά ως ώριμες τις συνθήκες για την ανασύνθεση του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου, χωρίς ηγεμονισμούς και περιχαρακώσεις. «Χρειάζονται κοινωνικο-πολιτικές πρωτοβουλίες με διεργασίες βάσης για να χτίσουμε ένα πλατύ, μέτωπο δημοκρατίας για την υπεράσπιση των θεσμών και της κοινωνίας» τόνισε σχετικά στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κ. Τεμπονέρας, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα της πολιτικής πλατφόρμας του, την οποία αναμένεται να καταθέσει στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής.

Στην σημερινή επέτειο, ωστόσο, το «παρών»αναμένεται να δώσει στα «Σχολεία Τεμπονέρα», στην Πάτρα και ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, επιλέγοντας να συμπαραταχθεί με το αίτημα για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, πλάι στον «οικοδεσπότη», Διονύση Τεμπονέρα. Έχοντας συνυπάρξει στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2023, τα δύο στελέχη νέας γενιάς συναντώνται για πρώτη φορά δημόσια μετά τη διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια βαρύνουσα χρονική συγκυρία, τόσο για το πολιτικό μέλλον του χώρου, όσο και της χώρας, με ορόσημο την κάλπη των Ευρωεκλογών.

Για την σημερινή παρουσία του Αλέξη Χαρίτση στην αχαϊκή πρωτεύουσα προϊδέασε τους πιο μυημένους χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, αναφέροντας για τον Νίκο Τεμπονέρα σε ανάρτησή του πως «δεν ξεχνάμε τη μνήμη και το παράδειγμα του, τιμάμε τον αγώνα του. Ένας αγώνας που συνεχίζεται σήμερα για κοινωνική δικαιοσύνη, για την υπεράσπιση του δημοσίου και δημοκρατικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης». Κάτω από τον ίδιο σκοπό θα επιθυμούσε να ενώσει τη φωνή του με τους συγκεντρωμένους και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με την Κουμουνδούρου να μένει τελικά εκτός του αποψινού κάδρου.

Η μνήμη είναι ζωντανή μέσα από τους αγώνες της νεολαίας.

Συμπληρώνονται 33 χρόνια από την δολοφονία του αγωνιστή…

Posted by Νάσος Ηλιόπουλος on Monday, January 8, 2024

Ένα βήμα μετά

Το ζητούμενο, άλλωστε, για την νέα ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου είναι πως το τελευταίο διάστημα μένει εκτός κάδρου σε επίπεδο πολιτικών πρωτοβουλιών, προκρίνοντας «αιφνιδιασμούς και αποκαλύψεις», όπως της καταμαρτυρούν σειρά από κομματικά στελέχη. Εκτός από το «τριπλό χτύπημα» των γιορτών (δάνειο, Σπέτσες, υπουργοποίηση), η παραγωγή πολιτικής έχει επιβραδυνθεί, ή όταν υπερισχύει, αναδύεται από τα κύματα ενεργειών των υπολοίπων στελεχών.

Συγκεκριμένα, πλην της πρόθεσης του Διονύση Τεμπονέρα να παρουσιάσει πολιτική πλατφόρμα, νέο πονοκέφαλο προκάλεσε χθες στην Κουμουνδούρου η πρόταση των Γιάννη Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Κώστα Ζαχαριάδη για την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. Στο σκεπτικό της πρότασης βρίσκεται η ανάγκη για τη διαμόρφωση του «αντίπαλου δέους» απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και οι διεργασίες στο προοδευτικό τόξο, την επαύριον των Ευρωεκλογών. «Για να μπορέσει, όμως, να παίξει αυτόν τον ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τώρα που ολοκληρώθηκε ένας πρώτος ιστορικός κύκλος, πρέπει να βάλει τέλος στα λάθη και να ασχοληθεί με τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα» ανέφεραν με νόημα στο κείμενό τους, οι τρεις υπογράφοντες, αφήνοντας αιχμές για την κατεύθυνση της δράσης της ηγετικής ομάδας.

Μολονότι για τις ανάγκες του προσυνεδριακού διαλόγου, πολλά επιμέρους ζητήματα τίθενται στο τραπέζι, εντούτοις η χθεσινή αντίδραση της Κουμουνδούρου δεν άφησε περιθώρια διαφοροποίησης. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανανεώνει σε κάθε επόμενο Συνέδριό του την απόφασή του να ενταχθεί το 2004 στην Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE), το ίδιο αναμένεται να πράξουν και στο εξής, παρότι κομματικές πηγές επισήμαναν πως το ζήτημα θα λυθεί από το σώμα του Συνεδρίου, τον επόμενο μήνα. Το ζήτημα, όμως, δεν άργησε να εξελιχθεί σε νέο πονοκέφαλο για την Κουμουνδούρου, με βάση σειρά από αντικρουόμενες δηλώσεις, ακόμη και αν αυτές προήλθαν από το «στρατόπεδο» Κασσελάκη.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική