Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα κυρώσεων μετά τις αποχές Πολάκη, Ηλιόπουλου και το «παρών» της Κασιμάτη – Τα πιθανά σενάρια

Δύο αποχές και ένα «παρών» έσπασαν την κομματική γραμμή απέναντι στο σχέδιο νόμου για τον γάμο των ομοφύλων από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέγραψε μικρές μεν, αλλά συμβολικές απώλειες στη χθεσινή ψηφοφορία. Αφενός ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης και αφετέρου ο βουλευτής Επικρατείας, Όθων Ηλιόπουλος επέλεξαν την οδό της αποχής, ενώ «παρών» επί της αρχής και θετική ψήφο επί ορισμένων άρθρων επέλεξε η Βουλευτής Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, η οποία προσήλθε τελικά στην αίθουσα της Ολομέλειας, μολονότι, κατά πληροφορίες, στάθμιζε τη στάση της μέχρι την τελευταία στιγμή.

Παρότι η στάση του Παύλου Πολάκη απέναντι στην ψηφοφορία είχε σχεδόν προεξοφληθεί, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε μετωπική επίθεση χθες το απόγευμα κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, επισυνάπτοντας και σειρά φωτογραφιών από χειρουργική επέμβαση που ο ίδιος πραγματοποιούσε, σε συγγενικό του πρόσωπο. Στέλνοντας, δηλαδή, έτσι ένα ακόμη μήνυμα προς την Κουμουνδούρου περί εκτέλεσης του ιατρικού του καθήκοντος, ώστε να εξηγήσει εμμέσως την απουσία του από τη Βουλή.


polakis_15_1

Αντίθετα, μάλλον αναπάντεχη υπήρξε η διαφοροποίηση του βουλευτή Επικρατείας, Όθωνα Ηλιόπουλου, καθώς η Κουμουνδούρου φέρεται να εκτιμούσε ότι ο ακαδημαϊκός του ΣΥΡΙΖΑ θα αποστείλει επιστολική ψήφο, κάτι, ωστόσο, το οποίο δεν προέκυψε από το επίσημο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Μια ενδιάμεση λύση φέρεται να επέλεξε η Νίνα Κασιμάτη, καταλήγοντας στο «παρών», αλλά και στην υπερψήφιση ορισμένων άρθρων, με την Κουμουνδούρου να αθροίζει τελικά τρεις διαφοροποιήσεις από την κεντρική της επιλογή έναντι του νομοσχεδίου.

Σημειωτέον ότι λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να απευθύνθηκε στους βουλευτές του δια επιστολής, καλώντας τους να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, απέναντι σε άλλες επιλογές, όπως αυτή της αποχής. Επιπλέον, ο κ. Κασσελάκης προανήγγειλε πως θα υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση διαφοροποίησης από την κομματική πειθαρχία και κατά την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, με αποτέλεσμα μετά την ανάγνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας άπαντες να διερωτώνται τι μέλλει γενέσθαι με τους… απόντες.

Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά το πέρας της διαδικασίας στη Βουλή, ο Παύλος Πολάκης επιχείρησε με μια μακροσκελή επιστολή του να εξηγήσει την απουσία του από την αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά και τις ενστάσεις του επί του νομοσχεδίου, λέγοντας πως «οι ενστάσεις και οι ανησυχίες που έχω σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ,αφορούν κυρίως στην επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης». «Θεωρώ ότι τα όποια νομικά ζητήματα υπήρχαν θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το σύμφωνο συμβίωσης», σημείωσε. «Δεν δέχομαι μαθήματα προοδευτικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη» υποστήριξε ακόμη ο κ. Πολάκης, διαχωρίζοντας τη θέση του, όπως τόνισε, «από τα όσα ακραία ομοφοβικά ακούστηκαν από τους “ακροδεξιούς θρησκόληπτους” μέσα και έξω από τη Βουλή».


polakis_fb

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική