15 Αυγούστου 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά ονομαστική ψηφοφορία και για τη φαρμακευτική κάνναβη, για ν’ απέχει από τη διαδικασία

Με την ονομαστική ψηφοφορία επιδιώκουν να καταγράψουν τη θετική ψήφο των βουλευτών της πλειοψηφίας για ένα ζήτημα, για το οποίο στο παρελθόν είχαν ασκήσει δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

Εντείνει τους κοινοβουλευτικούς ακτιβισμούς ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καταδείξει τη διαφωνία του για τους υγειονομικούς περιορισμούς που παραμένουν στη λειτουργία του νομοθετικού έργου της Βουλής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προανήγγειλε κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας και για το νομοσχέδιο που αφορά στη φαρμακευτική κάνναβη, ωστόσο, οι βουλευτές της θα απέχουν από τη διαδικασία που αιτήθηκαν.

Με την ονομαστική ψηφοφορία επιδιώκουν να καταγράψουν τη θετική ψήφο των βουλευτών της πλειοψηφίας για ένα ζήτημα για το οποίο στο παρελθόν είχαν ασκήσει δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την απουσία τους φιλοδοξούν να αναδείξουν την «κακοποίηση της Δημοκρατίας» που, όπως υποστηρίζουν,, επιφέρει η παραμονή των μέτρων προστασίας από την πανδημία εντός του Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευση προκαλεί την σφοδρή αντίδραση των υπολοίπων κομμάτων.

Πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ακολουθεί μια ρηχή και ανεύθυνη στάση, πρωτοφανή για τα δεδομένα του Κοινοβουλίου, με αποκορύφωμα την αποχώρησή του από τις ονομαστικές ψηφοφορίες που ο ίδιος ζήτησε. Πρόκειται για απόφαση που καταδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις του: το μπάχαλο και τη δημιουργία τεχνητής έντασης. Όπως έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Σκουρλέτης που μίλησε για “αντιδημοκρατικό κατήφορο” στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κάνναβη, αποκρύπτοντας δύο αλήθειες: ότι η απόφαση για τη διαδικασία ήταν ομόφωνη της Διάσκεψης των Προέδρων όσο και ότι το προεδρείο έκανε αποδεκτή τη λίστα που έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ με δύο περισσότερους βουλευτές για φυσική ομιλία από τον αριθμό που δικαιούται. Είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν μπορούν να δώσουν το παραμικρό παράδειγμα στους πολίτες, αλλά αντιθέτως φλερτάρουν και συντάσσονται με τις πιο ανεύθυνες τάσεις της».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδης, είπε μεταξύ άλλων για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ: «Αρνούμαστε να συμπράξουμε στην επαναλαμβανόμενη γελοιοποίηση και εκχυδαϊσμό των κοινοβουλευτικών θεσμών. Δημοκρατία σημαίνει σεβασμός στους κανόνες και προστασία του Κοινοβουλίου».

Επίσης, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ονομαστικές ψηφοφορίες από τις οποίες αποχωρεί. Καταστρατήγηση του κανονισμού και κατεδάφιση της κοινής λογικής. Λαϊκισμός, πολιτική ανοησία ή απλώς αυτοχειριασμός;».

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, ο οποίος υποστήριξε ότι η αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τις ονομαστικές ψηφοφορίες «αποτελεί κοροϊδία» και «τραγέλαφο» και υποκρύπτει την στρατηγική σύμπλευση των δύο μεγάλων κομμάτωνΠολιτική