SelectedΠολιτική

Σύσκεψη για τις νέες φρεγάτες στο Μέγαρο Μαξίμου: Τι συζητήθηκε – Ποιες προτάσεις αξιολογούνται

Σε περαιτέρω αξιολόγηση τίθενται  οι προτάσεις από Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία

Για την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο Πολεμικό Ναυτικό ως προς την ενίσχυσή του με τέσσερις νέες φρεγάτες ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα Σάββατο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας φρεγατών από τις χώρες που παρατίθενται ακολούθως κατ’ αλφαβητική σειρά: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ κ. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόριος Δημητριάδης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επρόκειτο για εσωτερική σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας δεν επρόκειτο να ληφθούν αποφάσεις για το πρόγραμμα των φρεγατών.

Να σημειώσουμε πως η αξιολόγηση των οχτώ συνολικά προσφορών που έχουν κατατεθεί και η σχετική βαθμολογία που έλαβε κάθε μια από αυτές από τη πλευρά των επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού ήταν αποτέλεσμα τριών παραμέτρων, του βεληνεκούς των όπλων που θα φέρουν και της εμβέλειας δράσης τους, της ανθυποβρυχιακής τους ικανότητας και προστασίας και της δυνατότητα τους να αντιμετωπίζουν με επιτυχία  εναέριες απειλές

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς το επιχειρησιακό σκέλος στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται η γαλλική, η γερμανική και η ολλανδική πρόταση

( η σειρά είναι τυχαία), έχοντας πολύ μικρές αποκλίσεις μεταξύ τους, με την μια να υπερτερεί η να υστερεί της άλλης σε επιμέρους τομείς που εξετάστηκαν. Από εκεί και έπειτα ακολουθούν οι υπόλοιπες προτάσεις, μεταξύ άλλων και η αμερικανική η οποία σε επιχειρησιακό επίπεδο, μέχρι ώρας τουλάχιστον δεν φαίνεται να εντυπωσιάζει τους αρμόδιους  επιτελείς του ΠΝ.

Παρόλα αυτά πάντως η εξέταση των προτάσεων και η όποια τελική απόφαση πρόκειται να λάβει υπόψη της και άλλους παράγοντες, πέραν των αμιγώς επιχειρησιακών, όπως τα χρονοδιαγράμματα, τις πληρωμές, τον τύπο της σύμβασης, τα ναυπηγεία και το καθεστώς χρηματοδότησης. Ως προς το τελευταίο σκέλος, να σημειώσουμε πως είναι ένας τομέας που, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι Αμερικανοί μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς, καταθέτοντας από οικονομικής άποψης την πιο συμφέρουσα πρόταση, δεδομένου ότι μέσω των προγραμμάτων FMS είναι σε θέση να δανειοδοτήσουν τη χώρα μας, προκειμένου να αποκτήσει τον τύπο της φρεγάτας που οι ίδιοι προσφέρουν.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected