Πολιτική

Τα τέσσερα νομοσχέδια που προανήγγειλε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – Αλλάζει ο εργατικός νόμος του ’82

Μέσα στον μήνα τα εργασιακά – Νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ – «Εξετάζουμε την εφαρμογή ελάχιστου βαθμού εισαγωγής, που θα καθορίζει το εκάστοτε πανεπιστήμιο» εξήγησε ο πρωθυπουργός

Παρότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ψηφίσει 105 νομοσχέδια μέσα σε 14 μόλις μήνες, να μην ανακοπεί η μεταρρυθμιστική ορμή επιθυμεί διακαώς το Μέγαρο Μαξίμου. Επιμένοντας στις μεγάλες θεσμικές τομές, τέσσερα νέα νομοσχέδια για το επόμενο διάστημα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Δύο νομοσχέδια για την Παιδεία

«Η Παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά» έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση παρουσιάζει «μεταρρυθμιστική κόπωση ή αμφιθυμία» στο πεδίο της Παιδείας. Μολονότι ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν γίνει πολλά, αναγνώρισε πως μένουν και πολλά περισσότερα ακόμα να γίνουν, τοποθετώντας στο επίκεντρο των εμβληματικών του δράσεων τον νόμο για το άσυλο, κάνοντας λόγο για «σημαντική παρέμβαση, η οποία απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια από αυτή την απαράδεκτη πρακτική να γίνονται άνδρα ανομίας και παραβατικότητας».

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι έπεται και νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, στον οποίο «εξετάζουμε την εφαρμογή ελάχιστου βαθμού εισαγωγής, που θα καθορίζει το εκάστοτε πανεπιστήμιο». Ο νέος νόμος αναμένεται να ψηφιστεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, εντός εξαμήνου, μαζί με νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Μέσα στον μήνα τα εργασιακά

«Θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση της πρότασή μας για το εργασιακό νομοσχέδιο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας αναφορικά με επικείμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας. Έχοντας προχωρήσει στην ανακοίνωση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών χθες, ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε σήμερα στα εργασιακά, δηλώνοντας: «Φαντάζομαι λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση του οκταώρου. Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση για το γεγονός ότι ένα εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται επιτέλους κάποιο ουσιαστικό εξορθολογισμό. Θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο και διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής συζήτησης. Πάντως, μέσα στον μήνα θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση».

Χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ουσιαστικά στο υψηλό κόστος της εργασίας λόγω εισφορών, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό την «μαύρη εργασία».

Θεσμοί και διακυβέρνηση

«Άρωμα» αλλαγών σε νομοθετικό επίπεδο άφησε και η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στους παραγωγικούς φορείς, με έμφαση στη θεραπεία προβλημάτων αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και ισχυρής γραφειοκρατίας.

Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως ένα «νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων έρχεται να αλλάξει τον 4412. Αφαιρώντας γραφειοκρατία και προσθέτοντας διαφάνεια. Κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων, ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια» και παράλληλα γνωστοποίησε πως «στην Αυτοδιοίκηση θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, που διακρίνει οριστικά τις αρμοδιότητές της από το κεντρικό κράτος».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική