29 Ιανουαρίου 2023

Ταραχή στη ΝΔ λόγω… Πολάκη: Ψάχνουν ποιος φταίει που για την μη άρση ασυλίας του πρώην υπουργού

Γκρίνια για την απουσία των 88 από τους 158 βουλευτές που διαθέτει η ΝΔ

Γκρίνια στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας για το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Παύλου Πολάκη.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων υπερ της άρσης ψήφισαν 80 βουλευτές από τις ΚΟ ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης ενώ κατά δήλωσαν 84 με αποτέλεσμα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας να διατηρήσει την ασυλία του, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στην απουσία 88 βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης.

Πλέον, το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν η αποχή των βουλευτών οφείλεται σε συντονισμένη κίνηση ή απλά προκλήθηκε απο κακό προγραμματισμό και από την χαλαρή διάθεση κάποιων βουλευτών ως προς την εκτέλεση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων.

Είναι ενδεικτικό ότι από την ψηφοφορία έλλειπε το σύνολο σχεδόν των υπουργών (παρέστησαν μόνο οι Χ. Θεοχάρης και Μ. Κόνσολας) αλλά και αρκετοί από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές που όφειλαν να είναι πιο συνεπείς με τις κοινοβουλευτικές τους υποχρεώσεις.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες το σύνολο των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας έλαβε το απόγευμα της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης δύο sms από τον γραμματέα της ΚΟ Σταύρο Καλαφάτη τα οποία τους ενημέρωναν για την ημέρα και ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Από την άλλη πλευρά μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη επιχειρώντας να δικαιολογήσουν την απουσία υποστηρίζουν ότι το κόμμα όφειλε να ενημερώσει πληρέστερα για την σοβαρότητα της συνεδρίασης. Προσθέτουν δε ότι πριν από την ψηφοφορία ο Π. Πολάκης μιλούσε επι σχεδόν 40 λεπτά και εξηγούν ότι οι αρμόδιοι του κόμματος θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τουλάχιστον τους υπουργούς που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από κτήριο της Βουλής προκειμένου να σπεύσουν για την ψηφοφορία.

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει στο κοινοβούλιο μόνιμους απεσταλμένους προκειμένου να συντονίζουν τους βουλευτές αλλά είναι άγνωστο αν για την συγκεκριμένη υπόθεση άσκησαν με επάρκεια τα καθήκοντά τους.

Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ελάχιστος αριθμός βουλευτών, ικανός όμως να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα, βρισκόταν στο κοινοβούλιο το μεσημέρι της Πέμπτης αλλά για άγνωστο λόγο δεν εισήλθε στην Ολομέλεια να ψηφίσει.

Αδώνις Γεωργιάδης: Συγγνώμη για την αδράνεια

Πάντως, για την κοινοβουλευτική αστοχία που επέδειξε η πλειοψηφία αρκετοί βουλευτές έσπευσαν να πάρουν δημοσίως θέση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης απαντώντας σε tweet του δημοσιογράφου Γιάννη Κουρτάκη έγραψε: «Το σημερινό Γιάννη μου ήταν μία αστοχία στην οποία δεν χωρούν δικαιολογίες. Σου ζήτω δημοσίως συγγνώμη για το γεγονός, ότι και από δική μου αδράνεια, το δικαίωμα ενός πολίτου να αντιμετωπίζει τον υβριστή του ισότιμα στο Δικαστήριο καταπατήθηκε. Δεν θα επαναληφθεί»

Σε άλλο μήκος ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος ανέφερε: «Για τη μη ψήφιση της άρσης της ασυλίας Πολάκη από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει δικαιολογία. Υπάρχουν ευθύνες, που πρέπει να αποδοθούν»

Από την άλλη πλευρά κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την ανάρτηση του Αδ. Γεωργιάδη αναφέρουν: ¨Δεν φτάνει ο κοινοβουλευτικός διασυρμός της ΝΔ με τους μισούς και πλέον βουλευτές της να «καταψηφίζουν» την κομματική γραμμή για άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, τώρα υπουργός της κυβέρνησης, ο Αδ. Γεωργιάδης, ζητά συγγνώμη από εκδότη γιατί δεν μαντρώθηκαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος όπως ζήτησε ο εκδότης. Περαστικά τους, στα οικογενειακά τους ας τα βρουν μόνοι τους» .

Να σημειωθεί ότι το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κ. Πολάκη διαβιβάστηκε στην Βουλή μετά από μήνυση του δημοσιογράφου Γιάννη Κουρτάκη για συκοφαντική δυσφήμιση.

Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Κουρτάκης είχε καταθέσει μήνυση και αγωγή σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού, καθώς ο Παύλος Πολάκης είχε γράψει σε ανάρτησή του ότι «παρά τη λάσπη, παρά τα λεφτά που έριξε ο Κουρτάκης και διάφοροι τοπικοί σουπερμαρκεταδες εκεί κάτω (σ.σ. Χανία) για να με λασπολογήσουν, δεν τα καταφέρατε. Δεκαπέντε χιλιάδες Τετρακόσιοι ψήφοι, δεκαπέντε χιλιάδες καρφιά σε σας…»

Εν προκειμένου ο κ. Πολακης επιχείρησε να συνδέσει τον δημοσιογράφο και εκδότη των Παραπολιτικών με τις εκλογές και την δίκη του υποψηφιότητα στα Χανιά, αναφέροντας εν ολίγοις ότι ο κ. Κουρτάκης χρημάτισε κάποιους και διέδωσε ψευδείς ειδήσεις προκειμένου να αποτραπεί η επανεκλογή του στη Βουλή.Πολιτική