Πολιτική

Ταυτότητα της Θεσσαλονίκης για τις επόμενες δεκαετίες, λέει ο Τζιτζικώστας για το παραλιακό μέτωτπο

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Σχεδίου για το νέο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης στους Δήμους Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Θερμαϊκο

Εξειδικευμένη ενημέρωση στους επτά Δήμους με εκτάσεις στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την ενοποίηση, ανάπλαση και ανάδειξη της παράκτιας ζώνης 40 χλμ. από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρη Μπίλλια, αλλά και με τον αρχιτέκτονα μηχανικό – πολεοδόμο, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΤΕΕ/ΤΚΜ και συντονιστή της μελετητικής ομάδας, Τάκη Δούμα, ενημέρωσαν τους Δήμους Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Θερμαϊκού και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι Δήμοι Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη και Θέρμης.


tzitzikostas2

«Ο στόχος των ενημερωτικών συναντήσεων είναι διττός. Αφενός να ενημερώσουμε τα δημοτικά συμβούλια για το συνολικό σχέδιο ενοποίησης, ανάπλασης και ανάδειξης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, τους στόχους και τις επιδιώξεις του, σε συνδυασμό με τις τοπικές προβλέψεις ανά Δήμο. Αφετέρου να καταγράψουμε τις παρατηρήσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των εκλεγμένων αυτοδιοικητικών κάθε Δήμου, προκειμένου το οριστικό σχέδιο να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, πολιτική και κοινωνική, και να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην υλοποίησή του το ταχύτερο δυνατό. Για εμάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί κορυφαίο στόχο η υλοποίηση του σχεδιασμού για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, που θα είναι προσβάσιμο από όλους και που θα αξιοποιήσει ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, τη σχέση της με τη θάλασσα, αποτελώντας ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Είναι ένα σχέδιο, που θα καθορίσει τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης για τις επόμενες δεκαετίες. Είναι ένα σχέδιο, που αποτελεί συστατικό στοιχείο του οράματός μας για τη Μακεδονία του 2030, για μια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη Περιφέρεια», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση 45 ημερών από τις 19 Νοεμβρίου 2021 και το χρονοδιάγραμμά του είναι το εξής:

-Ιανουάριος 2022: ολοκλήρωση δημόσιας διαβούλευσης.

-Φεβρουάριος 2022: ολοκλήρωση αξιολόγησης και ενσωμάτωσης σχολίων, προτάσεων και διορθώσεων – Τελικό σχέδιο.

-Μάρτιος 2022: έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου.

-Απρίλιος 2022: έγκριση σχεδίου από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων).

-Αμέσως μετά: προώθηση του σχεδίου στη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

-Νοέμβριος 2022: γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

-Δεκέμβριος 2022: υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος.

Όλο το σχέδιο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: https://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=62&proclid=5048.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική