2 Αυγούστου 2021

Θεοδωρικάκος: «Αντώνης Τρίτσης», ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων ΟΤΑ-κράτους και ενότητα του λαού, τα «όπλα» μας για την επόμενη μέρα

 

Συνολικά 109 έργα της βόρειας Ελλάδας, προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ, εντάσσονται στο πρόγραμμα

«Είναι στο χέρι μας να γράψουμε χρυσές σελίδες στην αυτοδιοίκηση και στη χώρα» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», σε περιφερειάρχες και δημάρχους της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ο υπουργός επισήμανε ότι οι δύο προκλήσεις για την κυβέρνηση την επόμενη περίοδο είναι η μεταρρύθμιση που αφορά τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης και την περαιτέρω αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που, όπως είπε, απευθυνόμενος στους αυτοδιοικητικούς, αποτελεί «δική μας δουλειά και κοινή συμβολή στην ανάπτυξη της πατρίδας».

«Αυτή η κυβέρνηση» σημείωσε, «έχει σχέδιο, δουλεύει για την ενότητα των Ελλήνων, δουλεύει για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, τμήμα του είναι αυτές οι δύο μεγάλες προτεραιότητες, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι μαζί θα τα καταφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Εμβληματικό» χαρακτήρισε ο υπουργός το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». «Είναι ένα καινοτόμο και ευέλικτο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων, προγραμμάτων και δράσεων για την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, το οποίο έχει διασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια» είπε ο υπουργός.

Και συμπλήρωσε: «Βασικός μας στόχος είναι να μη μείνει ούτε ένας δήμος στη χώρα, που να μη συμμετέχει στο πρόγραμμα και αυτό θέλουμε να είναι μία κεφαλαιώδης διαφορά απ’ ό,τι συνέβαινε παλαιότερα».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης «είχε ένα τεράστιο πρόβλημα χρηματοδότησης» και ότι «τα μόνα χρήματα που ήταν δεδομένα ήταν τα 134 εκατ.».

Υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση και ηγεσία του ΥΠΕΣ επέλεξε, αντί να αναλωθεί σε καταγγελίες, να προχωρήσει την εγγυημένη ένταξη έργων και την εξασφάλιση πόρων. Αναφέρθηκε, στις συμφωνίες με το Ταμείο Παρακαταθηκών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για εγγύηση της χρηματοδότησης, που επιτρέπει στο πρόγραμμα, όπως τόνισε, να επεκταθεί και άνω αυτού του ποσού, υπό την προϋπόθεση ότι οι δήμοι θα μπορέσουν να προετοιμαστούν κατάλληλα και σε σωστό χρόνο, ώστε να απορροφήσουν τους διαθέσιμους πόρους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στην παρουσία του στη βόρεια Ελλάδα, λέγοντας: «Κάθε γωνιά της γης των Μακεδόνων είναι ένα κεφάλαιο ιστορίας και ευθύνης για την Ελλάδα. Είναι ένα ισχυρό στοιχείο πατριωτικής εγρήγορσης, την οποία οφείλουμε να έχουμε πάντοτε, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε μια και ελεύθερη και ισχυρή χώρα. Ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή και σε μια ταραγμένη περιοχή».

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι η κρίση του κορωνοϊού δοκίμασε τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, αλλά χάρη στις «έγκαιρες, βαριές και δύσκολες αποφάσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη» και την στενή συνεργασία της κυβέρνησης με την αυτοδιοίκηση, χάρη στην «ενότητα και την οργανωμένη δημοκρατική πειθαρχία, που δείξαμε όλοι οι Έλληνες» και χάρη στην υπεύθυνη συμπεριφορά, τότε, του πολιτικού συστήματος, «βγήκαμε όρθιοι από αυτή την κρίση».

«Κι ενώ για δέκα χρόνια ήμασταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης η πατρίδα μας σήμερα αναφέρεται παντού ως θετικό πρότυπο, για το πώς αντιμετώπισε μια απειλή στην οποία έχουν λυγίσει υπερδυνάμεις αυτού του πλανήτη» υπογράμμισε. Τόνισε, δε, ότι στη διάρκεια της κρίσης και της καραντίνας υπήρξε ισχυρή οικονομική στήριξη στην τοπική αυτοδιοίκηση για να αντιμετωπιστούν προβλήματα.

 


theodorikakos2

«Καθώς τα στοιχεία στις γειτονικές χώρες δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων» σημείωσε ο υπουργός, «τα μέτρα ασφάλειας στη χώρα μας θα πρέπει να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και να ενταθούν, εάν χρειάζεται, χωρίς να υπάρξει χαλάρωση της κοινωνικής συμπεριφοράς. Θα πρέπει όλοι μας να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να μη χαλαρώσουμε καθόλου, γιατί αυτό που πετύχαμε και αυτό που κερδίσαμε είναι ένα ισχυρό κεκτημένο, απολύτως αναγκαίο στην επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και για τη διαφύλαξη του βασικού αξιακού μας πλαισίου, που είναι πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε μια ακόμη «ασύμμετρη απειλή», που αντιμετώπισε πρόσφατα η χώρα, αυτή της «εργαλειοποίησης» των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα από την Τουρκία, η οποία «εξουδετερώθηκε απολύτως», όπως είπε, καθώς αντιμετωπίστηκε από την πολιτεία και από την αυτοδιοίκηση, με αποφασιστικότητα, με επιτυχία και συνέχισε: «Οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε ένα ισχυρό και οργανωμένο κράτος και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το σέβονται όλοι και κυρίως οι εξ ανατολών γείτονες μας».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε τη φράση του πρωθυπουργού, ότι «μόνο ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις» και υπογράμμισε: «Και εμείς στο ΥΠΕΣ, αυτόν το χρόνο, κάναμε πράξη αυτή τη στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που δείχνουν την «ενωτική και αναπτυξιακή» πολιτική του υπουργείου Εσωτερικών, τον τελευταίο χρόνο.

Αναφέρθηκε επίσης στις διαδικασίες που γίνονται για την ψήφο των ομογενών, λέγοντας ότι θα παρουσιαστεί σύντομα η ψηφιακή πλατφόρμα, όπου θα εγγράφονται οι Έλληνες του εξωτερικού. Σημείωσε, τη θεσμική αντιμετώπιση μιας «ιδεοληπτικής» και «αναποτελεσματικής» εφαρμογής, όπως είπε, της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ανέφερε, την πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση για την ένταξη, δηλωμένων στην εφορία, αλλά αδήλωτων χώρων στους δήμους, που ενίσχυσε τα οικονομικά τους και «απελευθέρωσε εξακόσιες χιλιάδες οικογένειες» που τα δήλωσαν στην ψηφιακή πλατφόρμα. Επεσήμανε τις δράσεις αλληλεγγύης και συνοχής, τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους δήμους και υπογράμμισε τη «μεγάλη εμβληματική μεταρρύθμιση» που αναμένεται από τον Σεπτέμβριο με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος προς τις περιφέρειες και τους δήμους, με παράλληλη μεταφορά πόρων και με ενίσχυση του προσωπικού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε ποσά που προβλέπονται για δήμους που δεν έχουν επαρκώς στελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες για τη σύνταξη μελετών, ώστε να ωριμάζουν τα έργα, για ποσά που αφορούν δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, στήριξης των ευπαθών ομάδων, των ΑΜΕΑ, τους ελέγχους σε σχολικά κτίρια, σε δημόσιες υποδομές, κ.α.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Νάσος Μπαλέρμπας, ο βουλευτής και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας και Δημήτρης Κούβελας, οι τρεις περιφερειάρχες της Μακεδονίας και της Θράκης και όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής, η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, κ.ά.

 Πολιτική