Πολιτική

Θεοδωρικάκος: Έργο εθνικής ασφάλειας ο φράχτης στον Έβρο – Νούμερο ένα προτεραιότητα

Το 2022 η αστυνομία κατέφερε να κάνει 270.000 αποτροπές παράνομης εισόδου μεταναστών στο Έβρο, τόνισε στον ΣΚΑΪ  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πιο κρίσιμο έργο της ΕΛ.ΑΣ.

Χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο ως την υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα. Τόνισε ότι το έργο θα γίνει στο σύνολό του, αν χρειαστεί με χρήματα του προϋπολογισμού, καθώς πρόκειται για έργο εθνικής ασφάλειας.

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι στην Αττική η αστυνομία δεν έχει το δυναμικό που θα χρειαζόταν κανονικά.

Εξήγησε ότι στην Αττική υπάρχει το 75% της δουλειάς της αστυνομίας, αλλά μόνο το 30% της αστυνομικής δύναμης, και όπως τόνισε αυτό οφείλεται σε νόμο της δεκαετίας του ’80 που δεν επιτρέπει τη μετακίνηση αστυνομικών από άλλες περιοχές της Ελλάδας στην Αττική.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, για το λόγο αυτό αποφασίστηκε τα τελευταία 2 χρόνια, το σύνολο των αστυνομικών που τελειώνει τις σχολές να τοποθετείται στην Αττική.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως μόλις τεθεί σε λειτουργία η δικαστική αστυνομία θα απελευθερωθούν 1.500 αστυνομικοί, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ουσιαστικά κάνουν τους ταχυδρόμους της δικαιοσύνης, μεταφέροντας δικόγραφα.

Πρόσθεσε πως όταν επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στην αστυνομία, θα έχουμε και περισσότερες δυνάμεις να στρέψουμε και στην τροχαία.

Σημείωσε πάντως ότι σε εβδομαδιαία βάση γίνονται 100.000 τροχονομικοί έλεγχοι και δίνονται 23.000 κλήσεις.

Σχετικά με το περιστατικό της ΑΣΟΕΕ εξήγησε ότι ο μόνος λόγος που ελέγχθηκαν οι αστυνομικοί, ήταν γιατί είχαν εντολή να μην πλησιάσουν, καθώς επρόκειτο να γίνει επέμβαση των ΜΑΤ – και δεν υπάκουσαν στην εντολή.

Σημείωσε ότι η κίνησή τους είχε αρνητική εξέλιξη γιατί εγκλωβίστηκαν και ένας χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό του όπλο. Διευκρινισε πως δεν δόθηκε εντολή να συλληφθεί ο αστυνομικός, έγινε εφαρμογή του νόμου.

Για τις κάμερες ανέφερε ότι είμαστε σε φάση συνεργασίας με την Περιφέρεια για να εφαρμοστεί το σχετικό πρόγραμμα.

Με αφορμή επικριτικά δημοσιεύματα για τη μη εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη δημόσια παρουσίαση στοιχείων της έρευνας.

Ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο ενδιαφέρεται να εξιχνιάστουν όλες οι ανθρωποκτονίες, η ζωή όλων των ανθρωπων μετράει το ίδιο.

Τόνισε μάλιστα ότι το 2022 εξιχνιάστηκε το 90% των ανθρωποκτονιών στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική