Πολιτική

Θεοχάρης προς αντιπολίτευση: Σταματήστε να είστε πολιτικοί αβανταδόροι της φοροδιαφυγής

Στην ολομέλεια εισάγεται, αύριο Τετάρτη το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Η συζήτηση – επεξεργασία των προωθούμενων διατάξεων, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα και, όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, επί της αρχής το νομοσχέδιο στηρίζεται μόνο από τη ΝΔ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν επί της αρχής, αλλά στηρίζουν επιμέρους άρθρα.

Η συζήτηση έκλεισε με την αιχμηρότατη αναφορά του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Δεν έχει σημασία για ποιον λόγο δεν θέλετε να στηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο. Μπορεί να είναι ο λαϊκισμός σας. Μπορεί να είναι ο μικροκομματισμός. Μπορεί να είναι η πολιτική οκνηρία των εύκολων λύσεων. Όμως, σας παρακαλώ σταματήστε να είστε πολιτικοί αβανταδόροι της φοροδιαφυγής», είπε ο Χάρης Θεοχάρης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λογοδοτεί μόνο στην κοινωνία που συμφωνεί με τις προωθούμενες διατάξεις.

Το τεκμαρτό εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, που εισάγει το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, είναι μαχητό και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την ΑΔΑΕ στους ελέγχους, προκειμένου να ανταποκριθεί στο καθήκον της να ελέγξει σε εύλογο χρόνο, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ο κ.Θεοχάρης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταματήσουν λένε ότι υπάρχει η μεγάλη φοροδιαφυγή και ότι άρα εκεί πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον του ο ελεγκτικός μηχανισμός. «Θέλουμε να πιάσουμε όλη τη φοροδιαφυγή. Και το λαθρεμπόριο, και τη μεγάλη φοροδιαφυγή, και τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ, και τα φουσκωμένα έξοδα, και αυτόν που δεν έχει ανοιχτά βιβλία και δουλεύει μαύρα. Όλα πρέπει να τα πιάσουμε. Δεν μπορεί η ΑΔΑΕ να σταματήσει να ελέγχει, κοιτώντας μόνο ένα κομμάτι. Βρείτε άλλο επιχείρημα», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Η Νέα Δημοκρατία είναι κατεξοχήν εκείνη που επέδειξε εμπιστοσύνη στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εμείς πήραμε το 22% και το κάναμε 9%. Εμείς καταργήσαμε τον νόμο Κατρούγκαλου. Είδαμε ανταπόκριση με μείωση της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες; Όχι δεν είδαμε».

Με την ψηφιοποίηση μειώθηκε το κενό του ΦΠΑ, είπε ο κ. Θεοχάρης, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα «γιατί στην Ελλάδα δεν βλέπουμε ακόμη τη φοροδιαφυγή, ως διαφθορά». Όμως, τόνισε, η φοροδιαφυγή είναι μέρος της διαφθοράς. «Σας παρακαλώ σταματήστε το ‘φταίνε οι άλλοι’. Σταματήστε το, γιατί εμείς παιδαγωγούμε τον κόσμο έξω», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και προέτρεψε την αντιπολίτευση: «Δεν έχει σημασία για ποιον λόγο δεν θέλετε να στηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο. Μπορεί να είναι ο λαϊκισμός σας. Μπορεί να είναι ο μικροκομματισμός. Μπορεί να είναι η πολιτική οκνηρία των εύκολων λύσεων. Όμως, σας παρακαλώ σταματήστε να είστε πολιτικοί αβανταδόροι της φοροδιαφυγής. Μην ακούσουμε ξανά τα ίδια και τα ίδια που νομιμοποιούν στη συνείδηση του κόσμου τη φοροδιαφυγή. Είναι αδιάφορο για μένα, είτε το θέλετε είτε δεν μπορείτε – αποφασίστε εσείς για ποιον λόγο – να το στηρίξετε. Έχουμε νέα. Η κοινωνία την οποία περιφρονείτε- λέτε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι υπαγορευμένες ότι είναι πληρωμένες – είναι πιο μπροστά από εσάς. Σε αυτήν λογοδοτούμε και όχι στις κάθε λογής ηγεσίες που είναι αποκομμένες από την κοινωνία. Λογοδοτούμε όταν δεν δρούμε, όχι όταν δρούμε και μεταρρυθμίζουμε. Αυτή είναι η πυξίδα μας και με αυτή θα πορευτούμε», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Θεοχάρης, που χαρακτήρισε στρατηγικό το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, απάντησε στην καταγγελία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι οι προωθούμενες διατάξεις είναι μέρος του σχεδίου Πισσαρίδη. «Θυμόμαστε όλοι πως το νομοσχέδιο Γαννίτση για τις συντάξεις, δεν πέρασε ούτε καν από το υπουργικό συμβούλιο, δεν ήρθε στη Βουλή και χάσαμε τη μεγάλη ευκαιρία της αναμόρφωσης. Αυτή η ευκαιρία είχε χαθεί δύο χρόνια πριν, όταν ο κ. Σημίτης είχε αναθέσει στον κ. Σπράο μια μελέτη, η οποία μιλούσε για επιβεβλημένες αλλαγές στις συντάξεις. Έπεσε η ΓΣΕΕ πάνω, με συλλαλητήρια στα προπύλαια, και πάρθηκε τότε πίσω», είπε ο κ. Θεοχάρης για να υπογραμμίσει, σε σχέση με τη σημερινή στάση της αντιπολίτευσης: «δεν είναι αθώα λοιπόν αυτή η προσπάθεια να χτυπήσουμε τις μελέτες. Οι μελέτες είναι σημαντικές. Πρέπει να υπάρχουν. Όμως τότε ο κ. Πολυζωγόπουλος έλεγε στον κόσμο ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Και τότε βγήκε ο κ. Σημίτης και δήλωσε ότι ‘μια μελέτη είναι, μην την παίρνουμε και σοβαρά’. Και αυτό οδήγησε στο να μην υπάρχει πρόνοια για την πορεία του συνταξιοδοτικού. Ας αφήσουμε λοιπόν έξω από την αντιπαράθεση τις μελέτες. Εμείς συζητάμε επί νομοσχεδίων και όχι επί στη βάση κάποιων ανομολόγητων σχεδίων που δεν υπάρχουν».

Σε σχέση με τις διατάξεις για τον περιορισμό των μετρητών στις συναλλαγές, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι τα μετρητά είναι το «καύσιμο» της φοροδιαφυγής, και γι΄αυτό στο νομοσχέδιο εισάγονται και απαγορεύσεις για τη χρήση μετρητών και την ίδια ώρα δίνονται κίνητρα για ηλεκτρονικές αποδείξεις, για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, μέσω της οποίας αυτόματα θα στέλνονται τα έσοδα στο myDATA. «Διασυνδέουμε την αγορά με την ΑΔΑΕ η οποία θα παρακολουθεί αυτά τα δεδομένα», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Για τα μέτρα πάταξης της λαθρεμπορίας καυσίμων, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «επιτέλους οι εταιρείες εμπορίας είναι υπόλογες, όχι μόνο για το τι κάνουν οι ίδιες αλλά και για τις συνεργασίες που κάνουν. Δεν πρέπει να συνεργάζονται με λαθρέμπορους, με όσους νοθεύουν τα καύσιμα και με όσους κλέβουν στην αντλία».

Ο υφυπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων σε σημεία του νομοσχεδίου. «Αποδείξαμε ότι ακούμε και θα συνεχίσουμε να ακούμε», είπε «για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, μέχρι και την τελευταία στιγμή της ψήφισης του νομοσχεδίου». Παράλληλα όμως σχολίασε ότι, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν ακούστηκε ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική