Πολιτική

Θετικό το ποδαρικό της εβδομάδας στη Wall Street – Κέρδη σε όλους τους δείκτες

Απόπειρα να «μαζέψουν» τη συνολική… χασούρα του μήνα κάνουν οι δείκτες της Wall Street με την εκκίνηση της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου. Όμως, παρά τα σημερινά τους κέρδη έχουν αρκετό δρόμο να καλύψουν!

Από την αρχή της συνεδρίασης οι δείκτες βρέθηκαν σε ανοδική τροχιά, την οποία και διατήρησαν μέχρι το κουδούνι της λήξης. Ο Dow Jones «έκλεισε» αυξημένος κατά 0,62% στις 34.599 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,63% στις 4.433 μονάδες και ο Nasdaq πήγε ακόμη καλύτερα με άνοδο 0,84% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 13.705 μονάδες.

Οι επενδυτές, ήδη από την Παρασκευή, επέλεξαν να δουν το ποτήρι… μισογεμάτο σε σχέση με τα όσα δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ.

Ο πρόεδρος της Fed επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά, ανοίγοντας πιθανόν το δρόμο σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων. Όμως, ξεκαθάρισε ότι το συμβούλιο θα κινηθεί πολύ προσεκτικά, παρακολουθώντας στενά τη ροή των στοιχείων.

Υπό το φως των νέων δεδομένων, πολύ μικρότερο τμήμα των traders περιμένει, πλέον, από το συμβούλιο να πατήσει… φρένο στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME που καταγράφει τις τάσεις της αγοράς, πλέον οι πιθανότητες διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα τον ερχόμενο μήνα έχουν πέσει στο 78,5% και οι πιθανότητες νέας μετριοπαθούς αύξησης έχουν αυξηθεί στο 21,5%.

Ωστόσο, η αγορά εστιάζει στα μακροοικονομικά στοιχεία που θα μεσολαβήσουν μέχρι το ραντεβού της 20ης Σεπτεμβρίου, ξεκινώντας από τον αγαπημένο πληθωριστικό δείκτη της Fed, το δείκτη δαπανών ατομικής κατανάλωσης (PCE), που θα δημοσιευτεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Η προσπάθεια ανάκαμψης στους δείκτες είχε κυρίως ως επίκεντρο τον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος βεβαίως μετρά και τις μεγαλύτερες απώλειες για το μήνα. Για το σύνολο του Αυγούστου, μέχρι και το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, ο Dow υποχωρούσε κατά 3,4%, ο S&P 500 κατά 4% και ο Nasdaq κατά 5,3%.

Σε επίπεδο κλάδων δε, ο The Technology Select Sector SPDR Fund είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χαμένος μεταξύ τον κλάδο των εταιρειών κοινής ωφελείας.

Η σημερινή ανάκαμψη των τεχνολογικών μετοχών με οδηγό την Nvidia, τη Meta και την Apple βοήθησε ώστε η ψαλίδα να μειωθεί, όμως ο κλάδος παραμένει ευάλωτος σε σχέση κιόλας με την εξαιρετική πορεία του το πρώτο μισό του έτους.

Στις κερδισμένες της ημέρας ξεχώρισε επίσης η μετοχή της 3M που αποκόμισε σημαντικά κέρδη, καθώς έγινε γνωστό ότι η εταιρεία βρίσκεται κοντά στο να κλείσει εξωδικαστικά μια σειρά αγωγές εναντίον της για βλάβες στα ακουστικά της, ενώ νέο άλμα άνω του 20% έκανε η ανερχόμενη εταιρεία ηλεκτροκίνησης VinFast, η οποία μέσα σε λίγες ημέρες από την εισαγωγή της, στις 15 Αυγούστου, έχει ξεπεράσει μεγαθήρια της αγοράς σε επίπεδο χρηματιστηριακής αξίας.

Πολύ καλή συνεδρίαση είχαν επίσης συλλογικά τόσο οι μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών, με κορυφαίες την Micron Technology και την Marvell Technology, όπως επίσης και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, που εξακολουθούν να ποντάρουν στη δυναμική ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική