Πολιτική

Θύελλα αντιδράσεων για την χρεοκοπημένη εταιρία συνεργάτη του Ζάεφ που εξαγόρασε η ΔΕΗ

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η εξαγορά, εκ μέρους της ΔΕΗ, εταιρίας των Σκοπίων που ανήκε στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ.

Η εταιρεία μάλιστα του Κότσο Ανγκιούσεφ, όπως φαίνεται από τον ισολογισμό της, έχει αρνητικά κεφαλαία, ενώ τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017 η ΔΕΗ την εξαγοράζει δύο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση πήρε νέα σοβαρότατη τροπή, μετά από νέα ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, ενώ απαντήσεις για την επίμαχη συμφωνία ζήτησε από την κυβέρνηση και η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη.

Οπως καταγγέλλει ο κ. Μανιάτης, η διοίκηση της ΔΕΗ επέλεξε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μία εταιρεία με αρνητική πιστωτική ικανότητα, με το 40% των ζημιών του κλάδου και μόλις 11% του τζίρου και πάγια μόλις 600.000 δηνάρια, δηλ. ουσιαστικά μηδενική αξία.

ΝΔ: H κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις
Aμεσες απαντήσεις για την εξαγορά μιας προβληματικής επιχείρησης ενέργειας στα Σκόπια από τη ΔΕΗ ζητά η Νέα Δημοκρατία.

«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη ΔΕΗ, που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη.

«Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα».

Ανάρτηση του γραμματέα της ΝΔ Λ. Αυγενάκη
Ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης έκανε ανάρτηση στο διαδίκτυο για την εξαγορά σκοπιανής εταιρείας από τη ΔΕΗ.

«Εφαρμόζοντας το σχέδιο “καμένη γη” η Κυβέρνηση μετά την… επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών χάρισε σχεδόν 5 εκατ. ευρώ στον αντιπρόεδρο και φίλο του Ζάεφ, Κ. Ανγκιούσεφ, αναγκάζοντας την, υπό κατάρρευση, ΔΕΗ να εξαγοράσει τη ζημιογόνο εταιρεία ηλεκτρισμού EDS», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter o βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ.

Αποστάσεις από τη διαδικασία εξαγοράς της σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ κρατούν Σταθάκης – Χουλιαράκης
Αποστάσεις από τη διαδικασία εξαγοράς της σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ κρατούν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης όσο και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, κατόπιν ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Γιάννη Μανιάτη.

Οπως αναφέρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πριν ένα μήνα, με ερώτησή μου στους κ.κ. Ε. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη, ρωτούσα ποιος εισηγήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΗ τη συγκεκριμένη απόφαση καθώς και τα κριτήρια εξαγοράς.

Σήμερα, στην απάντησή του, ο κ. Γ. Χουλιαράκης μου απαντά ότι είναι αναρμόδιος να απαντήσει, παρά το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, δηλ. ο βασικός μέτοχος του 51%, κ. Γ. Χουλιαράκης ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, έχει εγκρίνει την απόφαση της ΔΕΗ. Τώρα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Αντίστοιχα, ο κ. Γ. Σταθάκης απαντά ότι η πρόταση εξαγοράς έγινε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία (!!!), πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών και βεβαίως, ότι έχει την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.

Το αξιοπερίεργο (;) της απάντησης του κ Γ. Σταθάκη, είναι ότι οι οίκοι που έκαναν τις διαπραγματεύσεις και τις διαγωνιστικές διαδικασίες με τον κ. Ανγκιούσεφ, ολοκλήρωσαν το έργο τους τον Απρίλιο του 2018, αλλά η εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ έγινε στις 05.2.2018, και η απόφαση εξαγοράς από το Δ.Σ. πάρθηκε την αμέσως επόμενη μέρα, στις 06.2.2018, δηλ. 2 τουλάχιστον μήνες πριν την ολοκλήρωση των νομικών, οικονομικών και φορολογικών διερευνήσεων της εξαγοράς.

Τι απαντά η ΔΕΗ
Τη δική της απάντηση δίνει η ΔΕΗ μετά το σάλο που ξέσπασε με αφορμή την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας εμπορίας ηλεκτρισμού EDS έναντι 4,8 εκατ. ευρώ, καθώς η δημοσιοποίηση του ισολογισμού της δείχνει ότι πρόκειται για μια προβληματική επιχείρηση.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η εξαγορά έγινε με πλήρη διαφάνεια και επρόκειτο για «καθαρά επιχειρηματική πράξη». Παράλληλα, όπως αναφέρει η εταιρεία, η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, η ΔΕΗ εστιάζει στη χρονική περίοδο 2012-2016, για την οποία σημειώνει πως η EDS είχε κερδοφορία, ενώ κάνει λόγο για ζημιές που σημείωσε η εταιρεία το 2017, αποδίδοντάς τις στην ενεργειακή κρίση που έπληξε την Ευρώπη.

Δήλωση Σταθάκη
«Η εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ είναι γνωστή εδώ και έναν χρόνο και έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής επέκτασης που έχει χαράξει η εταιρεία στα Βαλκάνια. Η στρατηγική αυτή, συζητήθηκε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 στο Δ.Σ. της εταιρείας και αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας εξαγοράς με βάση τα διεθνή πρότυπα που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) από έγκριτους διεθνείς οίκους, οι οποίοι προέκυψαν ύστερα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας. Απορώ γιατί η ΝΔ θυμήθηκε, τώρα, το θέμα» επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

«Μετά τη διπλωματία του… καφέ σε επιμέλεια Μαρίας Σπυράκη, η ΝΔ, με υποβολέα της τον κύριο Μανιάτη, επιχειρεί τώρα να ρίξει σκιές στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, κάνοντας βουτιά στη ναφθαλίνη» προσθέτει ο υπουργός.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική