Πολιτική

Θύελλα κατά Κατρούγκαλου για τις αυξήσεις στις εισφορές – «Μας οδηγεί σε αφανισμό» λένε οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Τσουνάμι αντιδράσεων για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου: “Οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία” – “Κόκκινη γραμμή” για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες

Χιονοστιβάδα αντιδράσεων στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού και υποψήφιου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργου Κατρούγκαλου περί επαναφοράς του συντελεστή 20% επί του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Με ένα μπαράζ ανακοινώσεων, επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, επιστημονικοί σύλλογοι, αλλά και εκπρόσωποι της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η επιστροφή του μέτρου στην περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα σημάνει τον αφανισμό του μικρομεσαίου ελεύθερου επαγγελματία.

ΟΕΕ: Επαναφορά του κεφαλικού φόρου

Καθώς πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες οι φωνές των αντιδράσεων, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε έκπληκτος από τη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου, προειδοποιώντας πως ο συγκεκριμένος νόμος καθιστά “σύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης”.

Αναλυτικά, η δήλωση:

«Με έκπληξη παρακολούθησα την χθεσινή τοποθέτηση του κυρίου Κατρούγκαλου, ο οποίος προανήγγειλε την επαναφορά του κεφαλικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τους υπέρογκους συντελεστές – 20% – των εισφορών επί των εσόδων. Προφανώς, ξεχνά την τεράστια ζημιά, που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά. Ξεχνά, επίσης, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος και ειδικότερα οι διατάξεις του για την επιβολή του κεφαλικού αυτού φόρου, κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άλλων θεσμικών φορέων. Καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του, οι οποίες αποδεδειγμένα καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης και οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία».

ΤΕΕ: “Κόκκινη γραμμή” για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες

“Καταστροφική” χαρακτήρισε τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, λέγοντας πως “δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή».

Αναλυτικά, η δήλωση:

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, απατώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε: «Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας! Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι. Δεν ξεχνάμε τί περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν. Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει. Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας. Δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή». Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες, σταράτα λόγια: Ζητώ από όλα τα κόμματα να δεσμευθούν, τώρα, πριν τις εκλογές, χωρίς αστερίσκους, ότι δεν θα επιβάλλουν τέτοια είδη και τέτοια ύψη ασφαλιστικών εισφορών στους αυταπασχολούμενους επαγγελματίες».

ΔΣΑ: “Μείζον ζήτημα” η επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου

“Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν” τόνισε από πλευράς του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, προσθέτοντας πως “δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα”.

Αναλυτικά, η δήλωση:

Ο «νόμος Κατρούγκαλου», που συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα είχε ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων, επιβάλλοντας σε αυτούς, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση. Ο νόμος αυτός, ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε από την επόμενη Κυβέρνηση. Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις. Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν. Η δε Κυβέρνηση που σήμερα βάλει κατά των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλου, έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες για την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη σημαντική επιβάρυνσή τους.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και από εκπροσώπους της αγοράς, καθώς η επαναφορά του μέτρου θα πλήξει άμεσα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως επισημαίνουν.

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: “Όχι, αυξήσεις, αλλά ελαφρύνσεις”

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική