2 Ιουλίου 2020

Τι δηλώνουν από την κυβέρνηση για ενδεχόμενο υποβιβασμό ΠΑΟΚ & Ξάνθης

“Η Κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες, χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση. Η απόφαση έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα κι αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις.”.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση για την υπόθεση του ενδεχόμενου υποβιβασμού του ΠΑΟΚ & της Ξάνθης, που έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, με ψήφους 3-2, να εισηγηθεί την ανάκληση πιστοποιητικού για τις ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη, ενώ  με ψήφους 4-1 η διαπίστωση παραβάσεων σχετικά με το μετοχολόγιο της ακριτικής ΠΑΕ και πολυιδιοκτησία στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Όπως δηλώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, το τι θα γίνει μετά δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης και τον λόγο έχει το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό όργανο της Σούπερ Λιγκ, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει για τον υποβιβασμό ή όχι των δύο ομάδων, με βάση την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Αν η απόφαση είναι καταδικαστική, σε δεύτερο στάδιο οι δύο ΠΑΕ μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και στο Cas.

Υπενθυμίζεται πως στις δύο ΠΑΕ επιβλήθηκε ακόμη πρόστιμο από 300.000 ευρώ για την πολυιδιοκτησία και στην Ξάνθη επιπλέον 100.000 ευρώ για το μετοχολόγιο.Παρασκήνιο