SelectedΠολιτική

Τι δυνάμεις κρατάει η ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα -Νέα ονόματα και εκπλήξεις στο ψηφοδέλτιο Θεσσαλονίκης

Ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα δίνει η ΝΔ για τις εκλογές. Το 2019 έκοψε πρώτη το νήμα σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες αυξάνοντας τα ποσοστά της και κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι ανάλογη δυναμική μπορεί να καταγράψει εκ νέου.

Αστάθμητος παράγοντας υπήρξε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση το κόμμα Βελόπουλου, που κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά του στη Βόρεια Ελλάδα κατακτώντας σχεδόν σε όλους τους νομούς την τέταρτη θέση. Στο επιτελείο της Πειραιώς έχουν αποκωδικοποιήσει πλέον τα εκλογικά του χαρακτηριστικά και παρά την παρουσία που συνεχίζει να έχει, πιστεύουν ότι μπορούν να ανακόψουν τη δυναμική που είχε καταγράψει το 2019.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται συχνά τις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από έργα και επενδύσεις και η παρουσία του αναμένεται να ενταθεί όποτε αρχίσει επίσημα η προεκλογική περίοδος. Ξεχωριστή σημασία αποδίδει στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται αρκετά τακτικά με αφορμή διάφορα γεγονότα, με τελευταίο τη διεξαγωγή στην πόλη της Συνόδου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η γαλάζια παράταξη θέλει να διατηρήσει το εκλογικό κάστρο της Θεσσαλονίκης και αν είναι εφικτό να αυξήσει τα ποσοστά της, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το ψηφοδέλτιό της.

Καραμανλής πρώτος στο ψηφοδέλτιο

Στις εκλογές του 2019 στην Α’ Θεσσαλονίκης το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 35,2%, καταγράφοντας άνοδο 10 μονάδων σε σχέση με το 2015, επανακάμπτοντας στην πρώτη θέση και εκλέγοντας 7 βουλευτές. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι ο Κώστας Καραμανλής και εκλέγεται πρώτος βουλευτής ως πρώην πρωθυπουργός, σε μια περιφέρεια που έχει τιμήσει σε όλη την πολιτική του διαδρομή. Ανά διαστήματα κυκλοφορούν σενάρια για ενδεχόμενη αποχώρησή του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, δίνοντας τον τόνο και για άλλους υποψηφίους με μακρά διαδρομή σε αυτά, ωστόσο κάθε φορά -προς το παρόν- όλες οι σχετικές «πληροφορίες» διαψεύδονται. Στην ίδια περιφέρεια εκλέγονται ο Κώστας Γκιουλέκας, η Έλενα Ράπτη και ο Σταύρος Καλαφάτης, ενώ για πρώτη φορά το 2019 κέρδισαν έδρα ο Στράτος Σιμόπουλος, η Άννα Ευθυμίου και ο Δημήτρης Κούβελας.

Τα νέα ονόματα που συζητούνται

Υποψήφια στις επόμενες εκλογές στην Α’ Θεσσαλονίκης αναμένεται να είναι και η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, που ανέβαλε την κάθοδό της στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση παραμένοντας στο Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήσεις γίνονται και με άλλα πρόσωπα ώστε να είναι για πρώτη φορά υποψήφια με τη ΝΔ. Το πρώτο είναι ο πρώην ποδοσφαιριστής της Εθνικής ποδοσφαίρου Άγγελος Χαριστέας, με τον οποίο έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις σε περιφερειακό επίπεδο. Έντονα συζητείται και το όνομα της Βούλας Πατουλίδου, με πολλές πιθανότητες να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο. Επίσης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, είναι πολύ πιθανό να πολιτευθεί στην ίδια περιφέρεια με τη ΝΔ. Το «παρών» στη μάχη του σταυρού θα δώσει εκ νέου ο καρδιολόγος Διαμαντής Γκολιδάκης, ενώ ακούγεται και το όνομα της δικηγόρου Αφροδίτης Νέστορα. Εκτός ψηφοδελτίων θα μείνει η Αφροδίτη Λατινοπούλου, καθώς μετά την επίθεση στη Δανάη Μπάρκα πηγές της ΝΔ σημείωναν ότι «δεν έχει κανένα αξίωμα ή θέση στο οργανόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ούτε σε τοπικό ούτε σε κεντρικό επίπεδο, και δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εθνικές εκλογές». Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η Αφροδίτη Λατινοπούλου να μετακομίσει στο κόμμα «Εθνική Δημιουργία» των Μπογδάνου, Τζήμερου, Κρανιδιώτη στις προσεχείς εκλογές.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected