Οικονομία

Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει και τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων (RMBS)

AF83BF7F3097500920B14733311B8548.jpg Ως γνωστόν, τα ABS (asset-backed securities) δημιουργούνται όταν οι τράπεζες συγκεντρώνουν τα προσδοκώμενα έσοδα από στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κτλ και τα “πακετάρουν” σε τίτλους, τους οποίους πωλούν σε επενδυτές ομολόγων.

Παρότι οι αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν την ΕΚΤ να περιορίζεται στις αγορές τιτλοποιήσεων επιχειρηματικών δανείων (αφού όπως είχε αφήσει να φανεί στο παρελθόν ο Mario Draghi, ένας από τους βασικούς στόχους του ήταν να τονώσει τις χορηγήσεις δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις), τελικά η κεντρική τράπεζα επέλεξε να εφαρμόσει ένα ευρύτερο πρόγραμμα, ξαφνιάζοντας θετικά την αγορά.

Έτσι και αλλιώς, αναλυτές τόνιζαν πως η ευρωπαϊκή αγορά τιτλοποιήσεων επιχειρηματικών δανείων δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε μία παρέμβαση της ΕΚΤ σε αυτή να κρίνεται αρκετή για να τονώσει την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Όμως, επεκτείνοντας το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της και στα RMBS, η ΕΚΤ αναμένεται να ωφελήσει σημαντικότερα την ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως τις χώρες του Νότου, οι τράπεζες των οποίων έχουν μεγάλη έκθεση στους τίτλους αυτούς. 

Πηγή: www.newmoney.gr

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία