Οικονομία

Τι σημαίνει η νέα «διπλή» παρέμβαση των ΗΠΑ

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZX Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στο θέμα της Ελλάδας επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά το απόγευμα της Παρασκευής, τρεις ημέρες, δηλαδή, πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, με το τηλεφώνημα του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Παρέμβαση υπήρξε και από υψηλόβαθμο σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα η οποία κάλεσε την Ευρώπη να τα βρει με την Ελλάδα καλώντας, μάλιστα, τους πιστωτές να συνυπολογίσουν την πτώση των εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας.

Οι τοποθετήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε αυτές του προέδρου Ομπάμα στις αρχές Φεβρουαρίου και στην επίσκεψη του βοηθού υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στην Αθήνα και τις επαφές που είχε με το οικονομικό επιτελείο, γεγονός που αποδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τα τεκταινόμενα στην Αθήνα και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Λιου στο τηλεφώνημα που έκανε στον πρωθυπουργό «τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευόδωση των συνομιλιών της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της για ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και την σημασία που θα έχει αυτή η εξέλιξη για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Επιπλέον ο κ. Λιου «υπογράμμισε παράλληλα, την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τις τεχνικο-οικονομικές διαβουλεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες». 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ΗΠΑ ο κ. Λιου κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αφήσουν στην άκρη τη ρητορική και να επικεντρωθούν στο πώς θα καταλήξουν σε μια ρεαλιστική πορεία προς τα εμπρός, προσθέτοντας ότι η συνάντηση της Δευτέρας αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδο.

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα επέμεινε στη σταθερή θέση της κυβέρνησης «για συμφωνία με τους εταίρους, επί ενός προγράμματος που θα βάζει τέλος στη λιτότητα, μετά από 5 χρόνια πρωτοφανούς σκληρής προσαρμογής και θα θέτει σε προτεραιότητα τις αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας».  

Από την πλευρά της η βοηθός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας με εξειδίκευση στα διεθνή οικονομικά θέματα Καρολίν Άτκινσον τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ ενός περαιτέρω συμβιβασμού των ευρωπαϊκών χωρών ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη καλώντας, μάλιστα, τους πιστωτές «να συνυπολογίσουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη πτώση των εισοδημάτων, των πραγματικών μισθών, της παραγωγής, καθώς και μια μεγάλη άνοδος της ανεργίας».

Όσο για την Αθήνα αρκέστηκε να απευθύνει έκκληση στην ομιλία της στο ινστιτούτο Chatham House για να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.

Η Κάρολιν Άτκινσον χαρακτήρισε την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας «χλιαρή» κι επισήμανε ότι είναι βραδεία σε τέτοιο βαθμό που είναι αδύνατον να μειώσει την ανεργία —που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα—, καθώς και το γεγονός ότι οι διάφορες ευρωπαϊκές οικονομίες καταγράφουν ανισομερείς επιδόσεις.

«Βεβαίως αυτό που πιστεύω, αυτό που πιστεύουμε, είναι ότι οι μεγαλύτερες δαπάνες για επενδύσεις… και ίσως η τόνωση της κατανάλωσης σε έναν βαθμό, θα βοηθούσαν (…) να μειωθούν οι μεγάλες ανισορροπίες στις εμπορικές συναλλαγές της Γερμανίας της ίδιας, ενώ θα βοηθούσαν επίσης να τονωθεί η ζήτηση και αλλού», ανέφερε η Άτκινσον.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία