5 Δεκεμβρίου 2022

Τι θα συμβεί με τα τέλη κυκλοφορίας – Οι τελευταίες πληροφορίες από το Υπουργείο Μεταφορών

720_172128_0c060f9f51-9bd0f1ffe0de0c67.jpgΚαμία αλλαγή δεν θα «δουν» φέτος, στα τέλη κυκλοφορίας 2020, οι ιδιοκτήτες οχημάτων, όπως διαβεβαίωσε το υπουργείο Μεταφορών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ευρωπαϊκή οδηγία που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ από τον επόμενο χρόνο -μετά τέλη κυκλοφορίας 2021.

Η οδηγία της ΕΕ για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπει επανυπολογισμό των εκπεμπόμενων ρύπων, με μια νέα διαδικασία δοκιμής ελαφρών οχημάτων (WLTP). Με τον συγκεκριμένο τρόπο ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας γίνεται βάσει εκπομπών CO2.

Τέλη κυκλοφορίας: Πότε αλλάζει το πλαίσιο υπολογισμού
Στην Ελλάδα, από τον Οκτώβριο του 2010, τα τέλη κυκλοφορίας των καινούριων οχημάτων που ταξινομούνται υπολογίζονται βάσει των εκπομπών CO2 και με τη χρήση συντελεστών της αντίστοιχης κλίµακας που είναι σε ισχύ.

Για τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινοµηθεί πριν από τον Οκτώβριο του 2010 ο υπολογισµός των τελών γίνεται αποκλειστικά µε τα κυβικά του κινητήρα τους και τους φορολογήσιµους ίππους που προκύπτουν από αυτά.

Oπως ορίζει η απόφαση που δημοσιεύθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο, η διαδικασία πήρε παράταση για την εφαρμογή της έως τις 29 Φεβρουαρίου 2020.

Τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται εµπρόθεσµα:

Το τελευταίο δίµηνο του τρέχοντος έτους (1/11 έως 31/12).

Την ίδια ή την επόµενη εργάσιµη ηµέρα, εάν το όχηµα ταξινοµηθεί εντός του τρέχοντος έτους.Οικονομία