Διεθνή

Το δημοψήφισμα της Σκωτίας «ανοίγει την όρεξη» στο… Κόμμα Βαυαρίας

7055754242B0564C6339B502D49AB662.jpgΤο Κόμμα Βαυαρίας δραστηριοποιείται σε τοπικό επίπεδο, και εδώ και χρόνια ζητά ανεξαρτησία από τη Γερμανία.

Παράλογη χαρακτηρίζει η γερμανική κυβέρνηση τη συζήτηση περί απόσχισης της «πλούσιας» βόρειας Βαυαρίας από τη Γερμανία, που φαίνεται να εμπνέεται από το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Το Κόμμα Βαυαρίας δραστηριοποιείται σε τοπικό επίπεδο, και εδώ και χρόνια ζητά ανεξαρτησία από τη Γερμανία.

«Θεωρώ ότι είναι μια σχεδόν παράλογη σκέψη», τόνισε σε δημοσιογράφους ο Steffen Seibert, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel.

Με τις δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας να δείχνουν ότι η διαφορά είναι οριακή, η προοπτική διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου ύστερα από 307 χρόνια ένωσης ανοίγει την όρεξη για παρόμοιες αποσχιστικές κινήσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, από την Καταλονία μέχρι την Φλάνδρα.

Στη Γερμανία, Βαυαρία και ‘Εσση δεν θέλουν πλέον να επιδοτούν τα φτωχότερα βόρεια και ανατολικά γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια και έχουν αμφισβητήσει το σύστημα δημοσιονομικής εξισορρόπησης της χώρας στο δικαστήριο.

Στο απόγειό του στη δεκαετία του 1950, το Κόμμα της Βαυαρίας κέρδιζε σχεδόν το 18% της βαυαρικής ψήφου, αλλά δεν είχε θέση στο τοπικό κοινοβούλιο από το 1966. Το περασμένο έτος εξασφάλισε το 2,1% της ψήφου σε τοπικό επίπεδο, και οι πολιτικές του προτεραιότητες δεν βρίσκονται στην πολιτική ατζέντα του κυβερνόντος συντηρητικού κόμματος Χριστιανική Κοινωνική Ένωση.

«Εμείς από το Κόμμα της Βαυαρίας ευχόμαστε στους Σκωτσέζους φίλους μας νίκη στο δημοψήφισμα», αναφέρει το κόμμα στην ιστοσελίδα του.

«Ένα ‘ναι’ θα έχει επίσης θετική επίδραση σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Ακόμη και στη Βαυαρία, θα φέρει πραγματική υποστήριξη και τα μέσα ενημέρωσης δεν θα είναι πλέον σε θέση να αγνοήσουν απλά αυτό το θέμα ή να το γελοιοποιήσουν», ανέφερε η δήλωση ιστοσελίδα.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Frank-Walter Steinmeier, τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προτιμούσε ενωμένο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή