Ελλάδα

Το Δημόσιο των μπόνους: Το «τρύπιο» ενιαίο μισθολόγιο και οι ωφελημένοι υπάλληλοι

dimosioi-misthologio-660.jpg

Τέλος στις μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων θα επιχειρήσει να βάλει η κυβέρνηση με την προώθηση του νέου μισθολογίου το οποίο ενδέχεται να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2015.

Σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το νέο μισθολόγιο και παρουσιάζει η «Καθημερινή της Κυριακής» καταγράφονται τεράστιες αποκλίσεις ανάμεσα σε υπαλλήλους με περιπτώσεις που «βγάζουν μάτι», μπόνους έως και 2.000 ευρώ το μήνα και… πρωταθλητές υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο του 2012 έως και σήμερα καταβάλλονται ετησίως συνολικά περίπου 203,69 εκατομμύρια ευρώ ως προσωπική διαφορά σε 66.000 δημοσίους υπαλλήλους. Περισσότερα από τα μισά (112,77 εκατ.) τα λαμβάνουν υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου Οικονομικών. Οι υπάλληλοι αυτοί βρίσκονται στην λεγόμενη «υψηλή κλίμακα» και έχουν μεικτή προσωπική διαφορά που κυμαίνεται μηνιαίως από 500 έως και 1.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, δικαιολογεί αυτές τις αυξημένες αμοιβές αναφέροντας ότι αφορούν σε υπαλλήλους που εργάζονται σε «ευαίσθητες υπηρεσίες», όπως εφορίες, αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η «Καθημερινή», εκτός από τους εφοριακούς και άλλες «ευαίσθητες» κατηγορίες, υψηλές αποδοχές λαμβάνουν και διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, εντοπίστηκαν κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που πέραν του βασικού τους μισθού λαμβάνουν μηνιαία προσωπική διαφορά μεγαλύτερη από τον μηνιαίο μεικτό μισθό νεοδιοριζόμενου δασκάλου ή καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (1.092 ευρώ). Εξ αυτών μερικοί λαμβάνουν προσωπική διαφορά που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ μεικτά μηνιαίως.

Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 12 έτη προϋπηρεσία, που υπηρετεί στο υπουργείο Υγείας, λαμβάνει κατά μέσο όρο μεικτές μηνιαίες τακτικές αποδοχές 1.567 ευρώ, στο υπουργείο Εργασίας 1.602 ευρώ, σε περιφέρειες και δήμους 1.620 ευρώ, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών 2.119 ευρώ. Υπάλληλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 25 έτη προϋπηρεσία που υπηρετεί στο υπουργείο Υγείας λαμβάνει κατά μέσο όρο μεικτές μηνιαίες τακτικές αποδοχές 1.486 ευρώ, στο υπουργείο Εργασίας 1.431 ευρώ, σε περιφέρειες και δήμους 1.428 ευρώ, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών 2.239 ευρώ. Υπάλληλος Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με 31 έτη προϋπηρεσία που υπηρετεί στο υπουργείο Υγείας λαμβάνει κατά μέσο όρο μεικτές μηνιαίες τακτικές αποδοχές 1.317 ευρώ, στο υπουργείο Εργασίας 1.279 ευρώ, σε περιφέρειες και δήμους 1.376 ευρώ ενώ στο υπουργείο Οικονομικών 2.094 ευρώ.

Τι ακριβώς είναι η προσωπική διαφορά

Η προσωπική διαφορά, για την οποία γίνεται μεγάλη κουβέντα, είναι το τμήμα της αμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων που δεν περικόπηκε όπως προβλεπόταν από το ενιαίο μισθολόγιο και συνεχίζει να καταβάλλεται.

dimosioi-misthologio.jpg

Πίνακας: Καθημερινή της Κυριακής

Οι «ωφελημένοι» του υπουργείου Οικονομικών και οι υπόλοιποι

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στους «πατρικίους» του υπουργείου Οικονομικών, καθώς, σε εκείνους καταβάλλεται το μεγαλύτερο μέρος των 204 εκατομμυρίων ευρώ στα οποία αποτιμάται το ετήσιο κόστος της προσωπικής διαφοράς.

Υπάλληλοι του υπουργείου αναδεικνύονται «πρωταθλητές», ειδικότερα εκείνοι που λαμβάνουν 500 έως 1.000 ευρώ μηνιαίως πάνω από το ενιαίο μισθολογίο.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που απασχολούνται στις περιφέρειες και τους δήμους, όπου το κόστος της προσωπικής διαφοράς φτάνει τα 32 εκατομμύρια ευρώ και δίνεται κυρίως σε υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Τρίτοι στην απορρόφηση έρχονται οι εργαζόμενοι σε λοιπές υπηρεσίες (π.χ. φορείς του υπουργείου Ανάπτυξης), όπου το κόστος της προσωπικής διαφοράς αποτιμάται σε 29 εκατομμύρια ευρώ και αφορά στην πλειοψηφία τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ ποσό 21 εκατομμυρίων ευρώ καταβάλλεται ετησίως ως προσωπική διαφορά σε υπαλλήλους, κυρίως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σημαντικές είναι και οι καταβολές στους υπαλλήλους οι οποίοι είναι στην κλίμακα των 100 έως 250 ευρώ προσωπικής διαφοράς καθώς 15 εκατομμύρια ευρώ καταβάλλονται ετησίως σε υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 10 εκατομμύρια σε υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Από τους υπαλλήλους που υπάγονται στην κλίμακα 100-250 ευρώ μηνιαίας μεικτής προσωπικής διαφοράς, 8.000 απασχολούνται στους ΟΤΑ, 5.000 στο υπουργείο Δικαιοσύνης, 3.000 σε λοιπούς φορείς του Δημοσίου και μόλις 25 υπάλληλοι στο υπουργείο Οικονομικών. Οι περισσότεροι είναι δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης -7.000 και 5.500 υπάλληλοι αντίστοιχα-, 750 είναι τεχνολογικής εκπαίδευσης και 2.600 είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα