Οικονομία

Το ευρώ συνεχίζει την πτωτική του πορεία μετά τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ

5855AA541B4F2EC38D2410930FA3E276.jpg Το ευρώ συνεχίζει την πτωτική του πορεία μετά τον αιφνιδιασμό των αγορών από τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μειώσει τα επιτόκια της και να αρχίσει αγορές στοιχείων ενεργητικού 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Η επιθετική στάση της ΕΚΤ οδήγησε σε αρνητικό έδαφος τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Αυστρία, δίνοντας στους επενδυτές ισχυρό κίνητρο να πουλήσουν το ευρώ και να αγοράσουν στοιχεία ενεργητικού άλλων χωρών με υψηλότερες αποδόσεις. Το ευρώ κινείται στο επίπεδο των 1,2934 δολαρίων, αφού είχε υποχωρήσει στο χαμηλό 14 μηνών 1,2920 τη νύχτα.

Σε αντίθεση με την πολιτική της ΕΚΤ, τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τα επιχειρήματα υπέρ της απόσυρσης της πολιτικής νομισματικής στήριξης που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), ωθώντας το δολάριο υψηλότερα. Η «παράδοση» του ευρώ άρχισε μετά την ανακοίνωση από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι της μείωσης των βασικών επιτοκίων της και ενός νέου σχεδίου για να ρεύσει χρήμα στην ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρωζώνης.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι στόχος είναι να αυξηθεί ο ισολογισμός της ΕΚΤ στο επίπεδο που ήταν στις αρχές του 2012, το οποίο ισοδυναμεί με μία αύξηση της τάξης του 50% ή 1 τρις. ευρώ με νέα στοιχεία ενεργητικού.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τροφοδοτεί με χρήμα την οικονομία, ενώ ταυτόχρονα θα τιμωρεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες που δεν το δαπανούν», δήλωσε αναλυτής της CitiFX, προσθέτοντας ότι πιστεύει επίσης «ότι η πιο μακροπρόθεσμη επίπτωση των μέτρων θα είναι να ξεμπλοκάρει τον δανεισμό στην Ευρωζώνη και να στηρίξει την εγχώρια ζήτηση».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία