Διεθνή

Το Ιράκ «ούτε χρειάζεται, ούτε θέλει» ξένους στρατιώτες στο έδαφός του

DB4A97FE74BABFE54A4EFB7A72129250.jpgΑυτό δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι, μία ημέρα αφότου ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Πάτρικ Ντέμσεϊ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής αμερικανών συμβούλων σε μάχες κατά των τζιχαντιστών.

Το Ιράκ ούτε χρειάζεται, ούτε θέλει την παρουσία ξένων επίγειων δυνάμεων στο έδαφός του για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, όπως δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Associated Press

Ο κ. αλ-Αμπάντι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επεκτείνει την εκστρατεία της κατά των τζιχαντιστών και στη γειτονική Συρία.

Τόνισε μάλιστα πως ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν πρόκειται να κερδιθεί έως ότου πληγούν οι βάσεις των εξτρεμιστών ανταρτών και στη Συρία.

Οι δηλώσεις το κ. αλ-Αμπάντι ήλθαν μία ημέρα αφότου ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Πάτρικ Ντέμσεϊ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής αμερικανών συμβούλων σε μάχες κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη διαμηνύσει πως θα επεκτείνουν τους στοχευμένους βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους και στη Συρία, χωρίς όμως να συνεργαστούν με το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Αντίθετα, ο αμερικανό πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει σημείωσε πως η Ουάσιγκτον να ενισχύσει την ένοπλη μετριοπαθή αντιπολίτευση ως «αντίβαρο» κατά των εξτρεμιστών.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή