Πολιτική

Το «καρφί» της Ξαφά για τα μαθηματικά Τσίπρα : «…Και τελείωσε Πολυτεχνείο!»

Τα… δημιουργικά μαθηματικά του Αλέξη Τσίπρα για να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυστηροποίησε τις ποινές για κακούργημα – Με απλές μαθηματικές πράξεις αποδόμησε τον συλλογισμό του η Μιράντα Ξαφά

Τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και τους μαθηματικούς του υπολογισμούς χθες στη Βουλή, σχολιάζει δηκτικά η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει η Μιράντα Ξαφά, υποστήριξε ότι με τον νέο κώδικα οι ποινές είναι μεγαλύτερες, αλλά τελικά ήταν… μικρότερες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας «με τον νέο Ποινικό Κώδικα πράγματι η ανώτερη ποινή είναι 15 χρόνια και ήταν 20. Αλλά η εκτίσιμη ποινή, αυτή που εκτίεται, είναι τα δύο πέμπτα και όχι το ένα τρίτο της ποινής. Άρα, παλαιότερα είχαμε ποινές ονομαστικά μεγάλες που δεν εκτείονταν και τώρα έχουμε ποινές ονομαστικά κατά τι μικρότερες. Όμως, ο συνολικός χρόνος που αυτός που κάνει κακούργημα θα μείνει μέσα στη φυλακή θα είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι ήταν μέχρι τώρα».

Η ανάρτηση της Μιράντας Ξαφά

«Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή: “ναι μεν μειώσαμε τη μέγιστη ποινή από 20 σε 15 χρόνια φυλάκισης, αλλά αυξήσαμε το χρόνο που εκτίουν από 1/3 σε 2/5, άρα αυστηροποιήσαμε το νόμο”. Όμως 20×1/3=6,7 ενώ 15×2/5=6,0! Και τελείωσε Πολυτεχνείο!».

Με απλά λόγια, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ότι ένα δικαστήριο επιβάλλει την ανώτερη προβλεπόμενη ποινή, η Μιράντα Ξαφά αποδομεί τον ισχυρισμό Τσίπρα με μια απλή μαθηματική πράξη. Διότι μπορεί το 2/5 να είναι μεγαλύτερο από το 1/3, όμως το 1/3x 20 (η προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης πριν τις αλλαγές ΣΥΡΙΖΑ) δίνει αποτέλεσμα 6,7. 

Με τις αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι 15 χρόνια και η εκτίσιμη ποινή είναι 2/5. Οπου 15×2/5=6, δηλαδή η εκτίσιμη ποινή μετά τις αλλαγές που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα οι ποινές είναι μικρότερες. Γιατί; Απλούστατα διότι μειώθηκε η ανώτατη ποινή από τα 20 στα 15 χρόνια. Κι αυτή η μείωση δεν μπορεί να εξισορροπηθεί από την αύξηση του εκτίσιμου χρόνου από το 1/3 παλαιά, στα 2/5 της ποινής τώρα… 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική