Πολιτική

Το μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν έθεσε ο Σαμαράς στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ

5D251ED019141F130D9B55FDD36E4690.jpg Την αποφασιστικότητα της Ελλαδας να συμβάλλει στην σταθεροποίηση του Αφγανιστάν στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την παρέμβασή του στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας. 

Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν που ενισχύει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην χώρα. Κάλεσε δε  την αφγανική κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για την φύλαξη των συνόρων της προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της μετανάστευσης. 

Το απόγευμα ο κ. Σαμαράς είχε στο περιθώριο της Συνόδου συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα παρουσία των υπουργών Εξωτερικών κ. Βαγγέλη Βενιζέλου και Αμύνης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το γενογός ότι η Αλβανία απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Έθεσε δε δύο σημαντικά ζητήματα: πρώτο το θέμα των ανθωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης στην χώρα. Ζητησε την προσωπική παρέμβαση του κ. Ράμα για να αντιμετωπιστούν τα θέματα που έχουν εγερθεί στην περιοχή της Χειρμάρας στηλιτεύοντας παράλληλα τις εθνικιστικές κορώνες των τσάμηδων. Υπογράμμισε ότι ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων είναι μέρος της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ. 

Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με την διμερή συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων συνόρων που πρέπει να γίνεται στην βάση του διεθνούς δικαίου. 

Ο κ. Ράμα από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ειλικρινή υποστήριξη της Ελλάδας στην Αλβανία, δήλωσε ότι αναγνωρίζει τις ευαισθησίες του για την μειονότητα και ότι εγγυάται προσωπικά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διαβεβαίωσε δε ότι δεν υπήρξε πρόθεση να υποστεί βλάβη η ελληνική μειονότητα. Έκανε αναφορά στους κινδύνους από την έκρηξη του θρησκευτικού φονταμεταλισμού στην περιοχή ενώ υπογράμμισε την καλή συνεργάσια των δύο αστυνομιών στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική