Πολιτική

Το μήνυμα Μητσοτάκη από το «mega» εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι και το στοίχημα του τουρισμού

Σταθερή προσήλωση στο στοίχημα για το επιτυχές άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου, που περνά μέσα από την κορυφαία διαδικασία του εμβολιασμού, δείχνει το Μέγαρο Μαξίμου

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί γνωρίζουν ότι η έκβαση της πολυεπίπεδης μάχης θα κριθεί πολύ νωρίτερα από το καλοκαίρι, καθώς αφορά στο σχέδιο και στην προσπάθεια των προηγούμενων λίγων μηνών.

Με δεδομένο ότι η εξέλιξη της επιδημιολογικής κρίσης δημιουργεί την συνθήκη για το άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου, το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει στις μεγαλύτερες ταχύτερες και στον γενικότερο «οδικό χάρτη» των συναρμόδιων υπουργείων για τον εμβολιασμό ενός σημαντικού τμήματος του πληθυσμού μέχρι τους κρίσιμους «σταθμούς». Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο αφού βασίζεται καταρχάς στην «πρόβλεψη» ότι μέσα στον Απρίλη θα αυξηθεί «θεαματικά» ο αριθμός των καθημερινών εμβολιασμών, ώστε μέχρι το τέλος της άνοιξης να έχει δοθεί η δυνατότητα προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα των μεγαλύτερων ηλικιών και των ευπαθών ομάδων.

«Εάν συμβεί αυτό, δηλαδή το σταδιακό χτίσιμο του «τείχους ανοσίας», τότε θα έχουμε φτάσει πολύ κοντά στο φετινό στοίχημα που θέλει η φετινή τουριστική σεζόν να είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος υπενθυμίζοντας το ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομία από την προσέλκυση ξένων τουριστών στη χώρα μας. Έτσι, όπως εξηγεί, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, κάνουμε από τώρα ό,τι είναι δυνατό για να ανοίξουμε μια ώρα αρχύτερα και με ασφάλεια την τουριστική σεζόν.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Mega Εμβολιαστικό Κέντρο (Helexpo) στο κτίριο Προμηθέας στο Μαρούσι, που ξεκινά την λειτουργία του αυτήν τη Δευτέρα. Το μήνυμα που θα στείλει ο κ. Μητσοτάκης από το Μαρούσι με τις δηλώσεις του, παραπέμπει στην ανάγκη κίνησης και κινήματος υπέρ του εμβολιασμού για την γρήγορη έξοδο από το τούνελ της πανδημίας.

Ενδεικτική δε της πολυεπίπεδης μάχης είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού την περασμένη Δευτέρα στο Ισραήλ, όπου ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης υπέγραψε με την ομόλογό του στην Ιερουσαλήμ συμφωνία συνεργασίας με φόντο την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμό. Με το Ισραήλ, όπου μέχρι τον Απρίλη προβλέπεται ότι θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να οικοδομήσει μια γέφυρα συνεργασίας από την ανοιξιάτικη περίοδο- και αυτό γιατί το εβραϊκό Πάσχα στις 27 Μάρτη θα ήταν μια καλή ευκαιρία μετακίνησης προς την χώρα μας τουριστών από το Ισραήλ, εφόσον βέβαια βελτιωθεί μέχρι τότε και η εδώ επιδημιολογική κατάσταση.

Μετά το Ισραήλ ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης έχει αναλάβει να «τρέψει» χωρίς καθυστερήσεις τις προγραμματισμένες πρωτοβουλίες και διαβουλεύσεις και με άλλες χώρες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού την αναγκαία γέφυρα για την προσέλκυση τουριστών στην χώρα μας όταν ανοίξει η διαδικασία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ζεσταίνει ήδη τις μηχανές- όπως και η Ρωσία, η Ιταλία αλλά και η μεγάλη αγορά της Αμερικής. Οι Αμερικανοί δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το άνοιγμα της κρουαζιέρας και την «πλοήγησή» τους στα ελληνικά νησιά. Στο πλάνο είναι και το άνοιγμα του τουρισμού από τις βαλκανικές χώρες, όπως από την Σερβία που προχωρά με σταθερή ταχύτητα ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν ότι η κυβέρνηση ξεχωρίζει στον σχεδιασμό της τους αυτονόητους «σταθμούς» έως το καλοκαίρι, που είναι το Ορθόδοξο Πάσχα στις 2 Μαίου και του Αγίου Πνεύματος στις 21 Ιουνίου. Επικρατεί προβληματισμός αλλά και αισιοδοξία.

«Το φετινό Πάσχα θα κάνουμε Ανάσταση», είπε προχθές χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης θέλοντας να αναδείξει την σημασία τήρησης των μέτρων, ειδικά κατά την διάρκεια του απαγορευτικού στην Αττική, στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας. Το Πάσχα, εάν όλα πάνε καλά, θα μπορούσε να ανοίξει για παράδειγμα με την τήρηση μέτρων ο εσωτερικός τουρισμός προς τα νησιά με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Πριν από την εμφάνιση του τρίτου κύματος η προοπτική αφορούσε και στην υποδοχή τουριστών κατά το καθολικό Πάσχα στις 4 Απρίλη. Η έγκαιρη σύνταξη των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων είναι το αντικείμενο της συζήτησης που έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Στόχος είναι υπολογίζοντας όλα τα νέα δεδομένα να σχεδιαστεί στον κατάλληλο χρόνο το πλάνο των πρωτοκόλλων για τα ξενοδοχεία και τις άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική