27 Ιανουαρίου 2023

Το σόου Πολάκη που ανέδειξε το αξιακό και ιδεολογικό χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Οι καταγγελίες περί απόπειρας κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος και η παραπομπή του Παύλου Παλάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά

Το αξιακό και ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να αναδείξουν τα στελέχη της πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την σφοδρή σύγκρουση στην Ολομέλεια της Βουλής για το χθεσινό ακτιβιστικό σόου του Παύλου Πολάκη.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στην αντιφατική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για κράτος δικαίου και παράλληλα να αμφισβητεί δικαστικές αποφάσεις είπε: «Αναφέρατε κ. Ραγκούση ότι σας ενδιαφέρει το κράτος δικαίου. Σε ένα κράτος δικαίου πώς λύνουμε την διαφορά μας; Με τσίγκινα σωβρακάκια όπως θέλει ο κ. Πολάκης ή με τον θεσμικό τρόπο; Εσείς δεν συστήσατε προκαταρκτική επιτροπή; Εγώ παραιτήθηκα της παραγραφής μου και ζήτησα να με στείλετε στο ειδικό δικαστήριο. Εσείς το αρνηθήκατε και στείλατε την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη. Και η Δικαιοσύνη απεφάνθη. Δεν απεφάνθη όπως ψευδώς λέει ο Πολάκης ότι δεν είμαι αθώος. Εγώ είμαι αθώος από την πρώτη στιγμή όπως ισχύει σε κάθε κράτος δικαίου. Αθώος είναι κάθε συμπολίτης μας, είτε είναι αντίπαλος είτε όχι μέχρι να καταδικαστεί σε δικαστήριο. Επι 5 χρόνια με ελέγχει η Δικαιοσύνη… Με έλεγξε Τουλουπάκη, Τζούρος, Μπαρδάκης δεν βρήκαν τίποτα εναντίον μου. Δηλαδή που θέλετε να παω για να σταματήσετε να μιλάτε για εμένα και την Νοβάρτις; Να πάω στο Βατικανό; Στον ΟΗΕ; Με κατηγορήσατε και με ελέγχουν 5 χρόνια στην Δικαιοσύνη. Τι άλλο να κάνω δηλαδή; Να στήσουμε δικαστήριο με τον Πολάκη και Βαξεβάνη;» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε «με κατηγορούσατε ως κλέφτη κ. Ραγκούση και τώρα που βγήκε η απόφαση δεν έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη».

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μίλησε για «μεθοδευμένη και συστηματική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μας γυρίσει στο παρελθόν του διχασμού και της έντασης. Δεν θα τους ακολουθήσουμε. Καλέσατε τους τρομοκράτες να μας τρομοκρατήσουν την στιγμή που σήμερα έγιναν 4 φασιστικές επιθέσεις με γκαζάκια».

Από την άλλη πλευρά ο Παύλος Πολάκης και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε πιστά την γραμμή του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, επικαλέστηκαν τις αρχές του Κράτους Δικαίου και την ίδια ώρα αμφισβήτησαν τις δικαστικές αποφάσεις και τους εισαγγελικούς λειτουργούς που ερεύνησαν την υπόθεση Novartis.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Ραγκούσης χαρακτήρισε πρόκληση το αίτημα Γεωργιάδη για συγγνώμη ενώ σε άλλο σημείο αναρωτήθηκε «Γιατί δεν δίνετε στην δημοσιότητα όλη την απόφαση αρχειοθέτηση της υπόθεσής σας; Γιατί φέρατε μόνο τις έξι σελίδες;».

«Σας καταθέτω όλη την πράξη αρχειοθέτησης στην Βουλή . Η πράξη αρχειοθετήσεως είναι ύμνος για την θητεία μου» απάντησε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει «φωνάζει ο κ. Τζανακόπουλος γιατί δεν δίνω λέει την απόφαση γιατί έχω κάτι να κρύψω. Ποιος; Ο Τζανακόπουλος που είχε πάει στον Άρειο Πάγο να πάρει το φάκελο. Η πράξη αρχειοθέτησης είναι παράσημο και θα την έκρυβα;».

«Για εμάς και το λαό το συμπέρασμα είναι προφανές για όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από την Βουλή. Υπάρχει συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης οποιουδήποτε έχει άλλη γνώμη. Συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης θεσμικών λειτουργών βασικών πυλώνων του Δημοκρατικών μας αρχών» συνέχισε ο κ. Ραγκούσης για να υποστηρίξει «Τρομοκρατούνται δημοσιογράφοι όπως στα παλιά χρόνια της Δεξιάς τότε που ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε πει ότι ένας είναι ο δρόμος για το λαό όταν έχει απέναντί του την Δεξιά: τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες. Όσο η δεξιά δεν θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά και θα αναβιώνει τις χειρότερες αντιλήψεις τόσο και ο λαός δεν θα το ξεχνά, δεν θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά και τι σημαίνει το σκάνδαλο Νοβάρτις». Παράλληλα και ο Πολάκης επανέφερε τα συνθήματα της εποχής Ρασπούτιν μιλώντας για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους».

Την ίδια στιγμή θέση για τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί απόπειρας κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, εκτροπής και φίμωσης του κ. Πολάκη από τον αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου Χαράλαμπο Αθανασίου πήρε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

«Η χθεσινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου ήταν αποκαρδιωτική απέναντι σε αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός. Η Βουλή δεν είναι οποιοδήποτε μέρος όπου παίρνουμε το λόγο για να πούμε και να κάνουμε ότι θέλουμε. Πουθενά το Σύνταγμα για έκφραση γνώμης δεν απονέμει δικαίωμα του απεριόριστου. Το απεριόριστο έχει σχέση με την ελευθερία και όχι με την ανοργάνωτη διεξαγωγή συζητήσεων. Η συζήτηση γίνεται βάσει κανονισμού που μας προφυλάσσει από το να είμαστε τμήμα φωνασκούντων ή speaker corner» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τασούλας διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν στο κοινοβούλιο καταστάσεις αντίστοιχες με εκείνες που προκαλούσαν τα προηγούμενα χρόνια οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Το χθεσινό επεισόδιο με τον Παύλο Πολάκη και την κατάληψη του βήματος της Βουλής:

«Με το ζόρι κόλαση δεν προκαλείται. Το πολύ να βραχνιάσετε. Κόλαση την Βουλή δεν θα την κάνετε» συνέχισε ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κόλαση δεν θα έρθει ούτε με αναφορές από βαριές σκληρές φράσεις του παρελθόντος που νομίζουμε τάχα αυτές οι φράσεις μπορούν με χίλια τάχα να έχουν εφαρμογή στο σήμερα. Σήμερα η χώρα και το κοινοβούλιο διοικούνται Δημοκρατικά ελεύθερα με σεβασμό στο Σύνταγμα. Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η Βουλή ούτε η χώρα. Κύριε Πολάκη ποιος σας είπε ότι η κατάληψη της Βουλής είναι μια στάση η οποία δεν συνιστά τρομοκρατία παραβίαση του συντάγματος προσβολή της βαθειάς έννοιας του κοινοβουλευτισμού; Για φανταστείτε να λέγαμε και εμείς τα ίδια. Ιδίως όσοι από εμάς έχουν πλούσιο λεξιλόγιο από την φαρέτρα των επιθετικών προσδιορισμών. Εκεί θα πάμε; Είναι πανεύκολο».

Αναφορικά δε με την απόφαση του αντιπροέδρου Χρ. Αθανασίου να κλείσει το μικρόφωνο του κ. Πολάκη κατά την χθεσινή συνεδρίαση εξήγησε αρχικά πως «Το μικρόφωνο χθές έκλεισε με απόφαση του Προεδρείου. Η άμυνα σε αυτή την απόφαση δεν είναι η κατάληψη του βήματος. Προβλέπεται άμυνα δημοκρατική και όχι τρομοκρατική» ενώ κλείνοντας την σημερινή εκρηκτική συνεδρίαση σημείωσε «Δεν αποδοκιμάζω αυτό που έκανε ο κ. Αθανασίου. Ο καθένας μπορεί να κρίνει τις αποφάσεις του προεδρείου». Παράλληλα, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία πως παραπέμπει τον κ. Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.Πολιτική