20 Απριλίου 2021

Το τελευταίο μήνυμα του υποβρυχίου της Αργεντινής που εξαφανίσθηκε

Το μήνυμα που εξέπεμψε στις 15 Νοεμβρίου το υποβρύχιο San Juan, πριν χαθούν τα ίχνη του στον Ατλαντικό Ωκεανό με 44 ναυτικούς, μετέδωσε τη νύχτα το τηλεοπτικό δίκτυο A24 του Μπουένος Άιρες.

Το τελευταίο μήνυμα ανέφερε βραχυκύκλωμα και αρχή πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, θαλασσινό νερό μπήκε στο υποβρύχιο από το σνόρκελ, το σωλήνα που επιτρέπει στα πετρελαιοκίνητα υποβρύχια, σαν το San Juan, να λειτουργήσουν τις μηχανές τους σε κατάδυση, επιτρέποντας την έξοδο των αερίων καύσης και την είσοδο φρέσκου αέρα.

«Η είσοδος θαλασσινού νερού από το σύστημα εξαερισμού προς το ρεζερβουάρ των μπαταριών 3 προκάλεσε βραχυκύκλωμα και αρχή πυρκαγιάς. Οι μπαταρίες της πλώρης είναι εκτός λειτουργίας» σύμφωνα με το κείμενο του μηνύματος.

Στο τελευταίο μήνυμα αναφέρεται επίσης ότι το υποβρύχιο «προς το παρόν πλέει σε κατάδυση» και ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει την στρατιωτική διοίκηση.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής είχε ανακοινώσει ότι το υποβρύχιο έκανε γνωστό ότι είχε αβαρία στις μπαταρίες του, όμως κατόρθωσε να την ελέγξει όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η τελευταία επικοινωνία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου, όταν το υποβρύχιο βρισκόταν στον κόλπο του Σαν Χόρχε, 450 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Αργεντινής. Λίγο αργότερα καταγράφηκε υποθαλάσσια έκρηξη, που ανιχνεύθηκε στην περιοχή της τελευταίας θέσης του υποβρυχίου.

Το San Juan είχε αποπλεύσει την Κυριακή 11 Νοεμβρίου από την Ουσουάια, στο νότιο άκρο της Αργεντινής με προορισμό το Μαρ ντε Πλάτα, όπου είναι η βάση του.

Χθες δώδεκα ημέρες μετά την εξαφάνισή του, πλοία και αεροσκάφη από 15 χώρες συνέχιζαν τις έρευνες στην περιοχή για να εντοπίσουν το υποβρύχιο. «Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει το υποβρύχιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής Ενρίκε Μπάλμπι.

Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μία ζώνη ακτίνας 36 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της έκρηξης, που φαίνεται ότι έστειλε το υποβρύχιο στον βυθό του ωκεανού.Διεθνή