SelectedΠολιτική

Το θερμό μήνυμα Μητσοτάκη σε Μισέλ στη Θεσσαλονίκη: Διαδραματίζετε κεντρικό ρόλο στην προώθηση της σταθερότητας

Μήνυμα μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

Με ένα θερμό μήνυμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEEPC) στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hyatt Regency. Ο Σαρλ Μισέλ εστίασε, ακόμη, στον κομβικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας. 

«Ευχαριστώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενεργό προεδρία στη Σύνοδο Κορυφής SEECP. Διαδραματίζετε κεντρικό ρόλο στην προώθηση της συνεργασίας για την ευρωπαϊκή ειρήνη και σταθερότητα σε μια κομβική περιοχή» τονίζει, σε μήνυμά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Μητσοτάκης: Έως το 2033 τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ

«Αποδείχθηκε ότι υπάρχει πράγματι δυναμική για συνεργασία όλων των πλευρών της περιοχής και ταυτόχρονα η Σύνοδος αυτή χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEEPC) στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hyatt Regency.

«Η ευαίσθητη αυτή περιφέρεια από ζώνη έντονων αντιθέσεων πρέπει να εξελιχθεί σε περίοδο δημιουργικών συνθέσεων», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «κοινή επιδίωξη είναι η ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και η ανακούφιση των πολιτών από τις ανατιμήσεις» .

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το 2033  πρέπει να είναι χρονιά ορόσημο για ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Είναι φιλόδοξος, αλλά και ρεαλιστικός στόχος», επεσήμανε. «Πριν από 30 χρόνια η Δύση υποδέχθηκε όσα κράτη είχαν αποκοπεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κύκλος αυτός μπορεί να συμπληρωθεί σε μια περιοχή που ήταν πυριτιδαποθήκη Ευρώπης σε ζώνη ειρήνης και ευημερίας», συμπλήρωσε.

Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως πρέπει ναα ολοκληρωθεί το παζλ σταθερότητας που η ΕΕ προσφέρει στα μέλη της εντάσσοντας σε αυτή και τα Δυτικά Βαλκάνια. «Η περιοχή μας θα ανταποκριθεί στην πρόκληση της συγκυρίας: τόσο στην ενεργειακή αυτονομία, όσο και στην κυριαρχία. Απαραβίαστο συνόρων και γειτονική συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον αναθεωρητισμό, δήλωσε ακόμη στέλνοντας σαφές μήνυμα έναντι των συνεχόμενων τουρκικών προκλήσεων. «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί γεωπολιτική ισορροπία και τα αποδεκτά σύνορα. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθα΄ριετα στο μυαλό του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected