Διεθνή

Τουρκία: Δεν αγοράζουμε πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος

06BCF2F8D3EFCB809EA9B73AD831263F.jpgΣύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών χωρών της Δύσης έχουν εντοπίσει παράνομη εισαγωγή ποσοτήτων πετρελαίου στη νοτιοανατολική Τουρκία με προέλευση περιοχές του βορείου Ιράκ, τις οποίες έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές. Εν τω μεταξύ, συμφωνία για την αγορά 1,2 δισ. κ.μ φυσικού αέριου από το Κατάρ υπέγραψε η Άγκυρα.

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που θέλουν την Τουρκία να αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προχώρησε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών χωρών της Δύσης έχουν εντοπίσει παράνομη εισαγωγή ποσοτήτων πετρελαίου στη νοτιοανατολική Τουρκία με προέλευση περιοχές του βορείου Ιράκ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Παρόμοιες καταγγελίες έχουν δημοσιεύσει και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Απαντώντας στις επίμαχες καταγγελίες, ο κ. Γιλντίζ δήλωσε ότι η χώρα του θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να πατάξει οποιαδήποτε εισροή πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος, εάν επιβεβαιώσει ότι αυτό το γεγονός ισχύει.

«Σε αυτές τις εισαγωγές πετρελαίου, δε συμπεριλαμβάνεται πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος»,υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στις επίσημες εισαγωγές στην Τουρκία μέσω του αγωγού του Κιρκούκ στο Ιράκ.

Η Τουρκία, κατά πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει επιχείρηση πάταξης του λαθρεμπορίου πετρελαίου στα σύνορά της με το Ιράκ.

Οι δηλώσεις Γιλντίζ έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κατάρ, όπου συνόδευσε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι σε τομείς-κλειδιά της εξωτερικής πολιτικής, περιλαμβανομένης της υποστήριξης ισλαμικών πολιτικών κομμάτων — όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου και η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ανώτατοι τούρκοι αξιωματούχοι υπέγραψαν μία συμφωνία για την αγορά 1,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το Κατάρ. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή φέτος.

Ο τούρκος υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία για το φυσικό αέριο ή δεν θα συζητήσει την κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου με το Ισραήλ έως ότου υπάρξει ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει ανακαλύψει δύο μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου ανοικτά των ακτών του και νωρίτερα αυτόν τον χρόνο υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ τουρκικών ιδιωτικών εταιρειών και της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το οικόπεδο εξόρυξης φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Η ισραηλινή εφημερίδα Globes, επικαλούμενη πηγές από την βιομηχανία ενέργειας, έγραψε ότι ισραηλινές εταιρείες συνεχίζουν να καταβάλουν προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσουν μία συμφωνία με την Τουρκία έχοντας ήδη συνάψει πρωταρχικές συμφωνίες με την Ιορδανία και ξένες ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο.

Η Τουρκία, που πληρώνει σχετικά υψηλές τιμές για το φυσικό αέριο που αγοράζει, αναζητά τρόπους να περιστείλει τις δαπάνες αυτές.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή