Πολιτική

Τουρκία: Διαμαρτυρία για καταστροφή Οθωμανικού νεκροταφείου στη Χαλκιδική

Κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα

Εξηγήσεις από την Αθήνα ζητάει η Άγκυρα, για την «απομάκρυνση ενός οθωμανικού νεκροταφείου στην περιοχή της Χαλκιδικής, χωρίς τη δέουσα προσοχή» όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Νέο σχολικό συγκρότημα στο χωριό Σήμαντρα Χαλκιδικής κατασκευάζεται επάνω σε Οθωμανικό νεκροταφείο, με 201 τάφους».

To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αντέδρασε μετά από προκλητικό δημοσίευμα της εφημερίδας Sozcu, σύμφωνα με το οποίο: «Η Ελλάδα λεηλάτησε Οθωμανικούς Τάφους» στη Χαλκιδική.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση τα Σήμαντρα επισκέφθηκε ο Τούρκος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, όπου ενημερώθηκε για τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο χώρο και για την τύχη των οστών του παλαιού νεκροταφείου.

Στη συνέχεια ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης, κλήθηκε για εξηγήσεις ενώ αντίδραση θα υπάρξει προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητάει να σταματήσουν τα έργα κατασκευής στον συγκεκριμένο χώρο, τα οστά που συγκεντρώθηκαν να ταφούν εκ νέου σύμφωνα με το μουσουλμανικό τυπικό και να τοποθετηθεί πινακίδα που να ενημερώνει πως ο χώρος αποτελούσε Οθωμανικό νεκροταφείο.


1

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική