Πολιτική

Τουρκία: Φιέστα Ερντογάν με επίσημη παράδοση του ελικοπτεροφόρου TCG Anadolu

Την ίδια ώρα που η «επίθεση» φιλίας της Τουρκίας συνεχίζεται, με νέες δηλώσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, το -εγχώριας παραγωγής- ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu, αναμένεται να παραδοθεί επίσημα στο Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα η τελετή παράδοσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, παρουσία του προέδρου Ερντογάν, σε μία καθαρά προεκλογική φιέστα ενόψει των κρίσιμων εκλογών του Μαΐου.

Ο Ερντογάν αναμένεται να τονίσει πως επί των ημερών του η Τουρκία κατέστη σημαντικός παράγοντας στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, τονίζοντας ειδικά τα άλματα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Ενδιαφέρον έχει ωστόσο, εάν –έμμεσα ή άμεσα– αναφερθεί στην Ελλάδα και τον ρόλο του TCG Anadolu στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόσφατα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, που πολλές φορές έως σήμερα έχει λειτουργήσει ως «λαγός» της τουρκικής κυβέρνησης, ανέφερε πως το εγχώριο ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων, θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Κρήτη για να «στείλει μήνυμα στην Ελλάδα».

Το TCG Anadolu αποτελεί το πρώτο αμφίβιο επιθετικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων της Τουρκίας και χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για την ολοκλήρωσή του. Ουσιαστικά παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό τον περασμένο Ιανουάριο, αφού προηγήθηκε μεγάλο μέρος δοκιμών στην θάλασσα. Σύμφωνα με την εφημερίδα θα ακολουθήσει η συναρμολόγηση και τοποθέτηση οπλικών, ηλεκτρονικών συστημάτων και των ραντάρ.

Αρχικά το TCG Anadolu προορίζονταν να χρησιμοποιηθεί ως το πρώτο αεροπλανοφόρο της Τουρκίας, με τα F-35 που θα παραλάμβανε από τις ΗΠΑ. Μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα παραγωγής τους, κατέληξε σε … ελικοπεροφόρο, που θα φέρει πάνω του δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, αποκλειστικά για χρήση στο συγκεκριμένο πλοίο.

Θα είναι το μεγαλύτερο πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, με το μήκος του να αγγίζει τα 230 μ. και το πλάτος του 32 μ, ενώ θα έχει τελική ταχύτητα 20,5 κόμβων και αυτονομία 9000 ναυτικών μιλίων όταν είναι πλήρως φορτωμένο. Τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογαρφίες από άσκηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο ΤCG Anadolu με ελικόπτερα AH-1W SUPER COBRA και SH-70 SEA HAWK να προσγειώνονται στο κατάστρωμά του.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική