7 Δεκεμβρίου 2022

Τουρκία: Νέο παραλήρημα Ακάρ εναντίον της Ελλάδας – «Συνεχίζει τις επεκτατικές και επιθετικές της πολιτικές»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αγορά των Rafale από την Ελλάδα – Οι δηλώσεις του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας προαναγγέλλουν τη μόνιμη παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, σε δηλώσεις που έκανε στη Μερσίνη με αφορμή την επέκταση της τοπικής ναυτικής βάσης, τόνισε ότι θα η χώρα του θα ενισχύσει τη μόνιμη παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Υπάρχει η ανάγκη της ενίσχυσης της συντήρησης, επισκευής και υποστήριξης του Ναυτικού μας στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ναυτικές βάσεις του Άκσαζ και της Μερσίνης θα ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτές. Με τις νέες αυτές δυνατότητες, με την εγκατάσταση των πλοίων στη βάση της Μερσίνης, σχεδιάζεται η ενίσχυση της μόνιμης παρουσίας του Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο.»


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cjuzuph9vr6p)

Στα εγκαίνια βρέθηκε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος συνέχισε το προκλητικό παραλήρημα κατά της Ελλάδας κάνοντας λόγο για προβοκατόρικη και επιθετική πολιτική σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο.

«Δυστυχώς, η Ελλάδα συνεχίζει τις επεκτατικές και επιθετικές της πολιτικές με τις προβοκατόρικες ενέργειες και τη ρητορική της. Κατά τη διάρκεια της άσκησης Tiger Meet, δώσαμε εντολή στην Πολεμική Αεροπορία μας να αποσυρθεί λόγω της ιδιοτελούς εκμετάλλευσης κάποιων θεμάτων στο FIR, στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, στο ζήτημα της περιοχής έρευνας και διάσωσης ή και στην προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η άσκηση ενάντια στα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της Τουρκίας. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός και ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα νομικά συμφέροντά μας. Είμαστε αποφασισμένοι, με ισχυρή βούληση και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα νομικά συμφέροντά μας.»


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cjuzscliocg9)

Η αντίδραση της Τουρκίας για τις δυνατότητες των Rafale

Τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών ΜΜΕ συνεχίζουν να ασχολούνται με τα γαλλικά Rafale που εδώ και μήνες έχει αγοράσει η Ελλάδα για να ενισχυθεί. Συγκεκριμένα, η Yeni Safak, αναφέρει ότι η Ελλάδα προκαλεί στο Αιγαίο.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cjuzbhr6otnd)

Ανησυχία από τουρκικής πλευράς δείχνει και το γεγονός ότι αναρωτιούνται αν οι Έλληνες πιλότοι προσαρμόστηκαν στα μαχητικά ή τα πετούν Γάλλοι πιλότοι. Μάλιστα, η τουρκική πλευρά παραδέχτηκε το μπαράζ υπερπτήσεων στο Αιγαίο.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cjuzdht5kgap)

Παράλληλα, η Άγκυρα επανέρχεται στο ζήτημα για τα «σύνορα της καρδιάς τους», δημοσιεύοντας ξανά χάρτες με τη Θράκη, τη Συρία και το Ιράκ εντός της τουρκικής επικράτειας.  Με τους χάρτες αυτούς υποστηρίζουν ότι αν ήταν έτσι τα σύνορα στην πραγματικότητα δεν θα υπήρχαν πρόσφυγες, καθώς θα ήταν όλοι υπήκοοι της Τουρκίας.Πολιτική