Πολιτική

Τουρκία: Οι ημερομηνίες «σταθμοί» για επαναπροσέγγιση με την Άγκυρα – Ο Γεραπετρίτης προανήγγειλε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του

Τη βούληση της Ελλάδας για οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την Τουρκία τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, επαναλαμβάνοντας πως μοναδικό θέμα προς διευθέτηση είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε και στην παράνομη προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, διαμηνύοντας προς την Αλβανία πως με τον τρόπο που λειτουργεί «πυροβολεί τα πόδια της». Επίσης, τη διάθεση της Αθήνας να θέσει τις βάσεις ενός ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου με την Άγκυρα ανέδειξε ο κ. Γεραπετρίτης, επαναλαμβάνοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συζητήσει θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη:


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cune9yw0ov89)

Όπως είπε «πρέπει να βαδίσουμε πάνω σε αυτό το μονοπάτι των τελευταίων μηνών που είναι ένα μονοπάτι καταλλαγής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο[…] ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα χωρικά ύδατα ή προφανώς με την κυριότητα των νησιών με την αποστρατικοποίηση που τίθεται ως ζήτημα δεν μπορούν να τεθούν υπό οποιαδήποτε εκδοχή στην συζήτηση[…] Θέλουμε να αφήσουμε μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές η οποία είναι στην ουσία μια ήσυχη γειτονιά διότι όταν έχεις μία ήσυχη διεθνή γειτονιά τότε μπορείς να αναπτύξεις το εσωτερικό απερίσπαστος».

Στο χρονοδιάγραμμα του πολιτικού διαλόγου περιλαμβάνονται πρώτον η συνάντηση των ηγεσιών και των αντιπροσωπειών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στο τέλος Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και δεύτερον η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας εντός του φθινοπώρου στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης προανήγγειλε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, το αμέσως επόμενο διάστημα

Την ίδια ώρα κι ενώ ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει προφυλακισμένος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης απευθύνεται με αυστηρό τόνο στα Τίρανα προαναγγέλλοντας ότι η Αθήνα θα θέσει αναχώματα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αν η κυβέρνηση Ράμα συνεχίσει να στερεί το δικαίωμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας να ορκιστεί, έστω και μέσα απ’ το σωφρονιστικό κατάστημα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας όταν υπάρχει τέτοια περιφρόνηση του κράτους δικαίου, του τεκμηρίου αθωότητας, του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων[…] με τον τρόπο που λειτουργεί η αλβανική πλευρά μάλλον πυροβολεί τα πόδια της» υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης ο οποίος ενημέρωσε για την υπόθεση και τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική