Πολιτική

Τουρκία: Ψαράδες αναλαμβάνουν και ρόλο… επιτηρητή στο Αιγαίο για την «Γαλάζια Πατρίδα»

Και τους ψαράδες στα τουρκικά παράλια «επιστρατεύει» η Άγκυρα, προς υπεράσπιση της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας». Με κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο : «Απλώνουν τα δίχτυα τους για την Γαλάζια Πατρίδα: Οι ψαράδες χτίζουν τείχη στο Αιγαίο εναντίον στον Έλληνα και στον Εύξεινο Πόντο ενάντια στις νάρκες» η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, προβάλλει τον νέο «ρόλο» των Τούρκων ψαράδων σε Μαύρη Θάλασσα και Αιγαίο Πέλαγος, που λίγο πολύ συμπληρώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Την ώρα που οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό, συνεχίζουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα, οι Τούρκοι ψαράδες στηρίζουν την επιτήρηση» σημειώνει το δημοσίευμα (μετάφραση : tourkika nea).

Και αν στην περίπτωση της Μαύρης Θάλασσας οι ψαράδες -εκτός από ψάρια– επιτηρούν για ξέμπαρκες νάρκες από τα παράλια της Ουκρανίας, προκειμένου αυτές να μην χτυπήσουν πλοία που διεξάγουν γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες στην περιοχή Φίλιος, στο Αιγαίο Πέλαγος -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- «επιτηρούν» την θαλάσσια περιοχή προκειμένου να μην «καταπατηθεί» από την Ελλάδα.


1__1_

«Στο Αιγαίο επιδεικνύεται η τουρκική σημαία με ψάρεμα σε διεθνή ύδατα που παράνομα διεκδικεί η Ελλάδα. Τα δίχτυα που απλώνονται σε διεθνή ύδατα ταυτόχρονα χαράσσουν και τα σύνορα προς την Ελλάδα» σημειώνει προκλητικά το δημοσίευμα, παραβλέποντας τις συνήθεις παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών από τουρκικά αλιευτικά, που συχνά έρχονται τετ α τετ με Έλληνες συναδέλφους τους ή σκάφη του Λιμενικού.

Στο δημοσίευμα της Yeni Safak, Τούρκοι ψαράδες μιλούν για τον νέο τους επιτηρητικό ρόλο στο Αιγαίο, καταγγέλλοντας ελληνικές «παρενοχλήσεις». Αναφέρει συγκεκριμένα : «Ενίοτε οι ψαράδες υπόκεινται ακόμη και σε ένοπλες παρενοχλήσεις από την Ελλάδα. Ο Μεχμέτ Ακσοι πού είναι ψαράς στη Σμύρνη δηλώνει : “Εμείς ψαρεύουμε κοντά σε ελληνικά νησιά. Πέρσι το σκάφος μου σε αυτά τα νερά, δέχτηκε πυρά από τους Έλληνες. Το τελευταίο διάστημα λόγω των πολιτικών εξελίξεων προσπαθούν να προκαλέσουν ένταση. Πιστεύω πως φέτος θα μας παρενοχλήσουν ακόμη περισσότερο. Εμείς εδώ προειδοποιούμε τους ψαράδες μας. Να είμαστε προσεκτικοί και να μην αποτελέσουμε αιτία για οποιονδήποτε πόλεμο”».


15f073c3-f402-4bca-8a1c-1030f8c6ab2f

Οι Τούρκοι ψαράδες δηλώνουν πως με την παρουσία τους «δεν παραδίδεται όλο το Αιγαίο στην Ελλάδα» και πως με τις βάρκες τους επιτηρούν και υπερασπίζονται την λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» από τους Έλληνες. «Αν εμείς εδώ δεν ψαρέψουμε τότε στην πράξη όλο το Αιγαίο παραδίδεται στους Έλληνες.

Οι ναυτικές δυνάμεις μας προστατεύουν τα νερά μας και εμείς κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων μας. Εμείς είμαστε προστάτες αυτής της θάλασσας και αποτελεί περηφάνια για μας να κυματίζουμε την τούρκικη σημαία σε αυτές τις θάλασσες. Όσο περνά από το χέρι μας προσπαθούμε να επιτηρούμε την Γαλάζια Πατρίδα χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Εμείς με περηφάνια πάμε στα νερά μας. Θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε την Γαλάζια Πατρίδας».