30 Ιανουαρίου 2023

Τουρκία: Το Economist προβλέπει κλιμάκωση στην ένταση με την Ελλάδα μέσα στο 2023

Το βρετανικό Μέσο, Economist έκανε λόγο για ενδεχόμη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στο Αιγαίο μέσα στο 2023 με το δημοσίευμα αυτό να φέρνει συζητήσεις στα τουρκικά ΜΜΕ. 

«O Eρντογάν θα επιλέξει αντιπαράθεση είτε στη Συρία είτε στο Αιγαίο με την Ελλάδα» έγραψε το περιοδικό Economist για να συμπληρώσει: «Ο κ. Ερντογάν μπορεί επίσης να προσπαθήσει να αντιστρέψει την κατηφόρα, την κακή τύχη του μέσω αντιπαράθεσης, είτε με Κούρδους αντάρτες στη Συρία, είτε με τον παλιό εχθρό την Ελλάδα για τον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια δικαιώματα. Με τις ελληνικές εκλογές επίσης στη γωνία, ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υπαρκτός».

Το CNN Turk αναρωτήθηκε για τις προθέσεις του Economist και το κειμένου του, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης: «Πρόβλεψη για ελληνοτουρκικό πόλεμο το 2023- Ο Economist τι στόχο έχει; Κάνει πρόβλεψη ή στήνει γεγονότα;»

Η παρουσιάστρια του CNN Turk, Γκιοκσού Ονγκορέν Οζγκιούρ ανέφερε: «Μεταξύ των δυο χωρών ξέρουμε πως υπάρχει ένταση, όπως και μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όμως εδώ υπάρχει μια πρόταση που λέει πως η Τουρκία ίσως κάνει κάποια επέμβαση. Όταν διαβάζω αυτόν τον όρο για επέμβαση έρχονται στο νου μου διάφορα σενάρια, όπως τα Ίμια ή κάτι άλλο».


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-coto33dpkguh)

 

Ο στρατηγικός αναλυτής Αμντουλάχ Τσιφτσί ανέφερε: «Μα ο πρόεδρός μας έχει δηλώσει ήδη πως ‘μια νύχτα μπορούμε να έρθουμε ξαφνικἀ’. Τι άλλο να πει; ‘Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικἀ μια νύχτα’, το είπαμε αυτό». Η δημοσιογράφος ρώτησε: «Δηλαδή, μου λέτε τι άλλο να περιμένουμε έτσι δεν είναι;».

«Aν προκύψει ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος στο Αιγαίο, το ζήτημα είναι τι αντίκτυπο θα έχει στην Κύπρο, καθώς οι Ελληνοκύπριοι εξοπλίζονται μήπως θα έχει αντίκτυπο στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία. Για τον λόγο αυτό εγώ θεωρώ πως δεν πρέπει να παραβλέψουμε την πρόβλεψη του» σχολίασε ο αναλυτής.

Ενόχληση για στρατιωτικές ασκήσειςΠολιτική