30 Σεπτεμβρίου 2022

Τουρκία: Βίντεο του TRT Haber από το εσωτερικό του «Αμπντουλχαμίντ Χαν»

Ένα βίντεο διάρκειας περίπου επτά λεπτών, αφιερωμένο στο γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» που απέπλευσε τις προηγούμενες ημέρες για την Ανατολική Μεσόγειο, κυκλοφόρησε το τουρκικό κανάλι TRT Haber, στο οποίο γίνονται προκλητικές αναφορες στη «Γαλάζια Πατρίδα».

Με εικόνες από το εσωτερικό του πλοίου, το βίντεο αναφέρει πως «αποτελείται από συνολικά 9 ορόφους, είναι 7ης γενιάς. Το Αμπντουλχαμίντ Χαν, ένα από τα 5 κορυφαία πλοία στον κόσμο, έχει τη δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος 12.200 μέτρων. Η πρώτη θέση υπηρεσίας του γιγαντιαίου πλοίου ήταν το πηγάδι Yorukler-1 στην Ανατολική Μεσόγειο. Από το 2013 ο στόλος ενισχύθηκε. Ανοίχτηκαν 80 ρηχά και βαθιά θαλάσσια πηγάδια. Έγιναν ‘ακτινογραφίες’ στην περιοχή της Γαλάζιας Πατρίδας».

Στο βίντεο φιλοξενούνται δηλώσεις του υπουργού ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος σημειώνει πως το γεωτρύπανο δεν έχει σταλεί σε «αμφισβητούμενες περιοχές», ενώ κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για «παράνομες διεκδικήσεις». «Η Τουρκία προστατεύει τα χωρικά ύδατα της πατρίδας και στην περιοχή, αλλά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό η Αθήνα παρακολουθούσε στενά τη διαδρομή του πλοίου. Ωστόσο, το Αμπντουλχαμίντ Χαν δεν εστάλη στις λεγόμενες αμφισβητούμενες περιοχές», είπε ο Ντονμέζ.

Σε άλλο σημείο, μιλά ο καθηγητής Σενάι Γιαλτσίν, σημειώνοντας πως «η Τουρκία έχει σοβαρά στοιχεία για την Ανατολική Μεσόγειο. Το Yorukler-1 επιλέχθηκε επειδή συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών όπου μπορεί να βρεθεί το περισσότερο φυσικό αέριο και πετρέλαιο, βάσει των δεδομένων που λαμβάνονται από διεθνή ερευνητικά κέντρα, όσο και των δορυφορικών δεδομένων και των δεδομένων που λαμβάνονται από την Τουρκία».Πολιτική