Πολιτική

Τουρκικές προκλήσεις – Εμπρηστικός Οκτάι: Nα απαλλαγεί η Ελλάδα από τη στρατηγική τύφλωση – Μαξιμαλιστικές οι θέσεις της

Πιστός στη ρητορική των προκλήσεων, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, μετά τις αιχμές κατά των ΗΠΑ για το θέμα της πλήρους άρσης στο εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, τα βάζει με την Ελλάδα, προβαίνοντας σε εμπρηστικούς ισχυρισμούς.

«Δεν θα επιτρέψουμε να αγνοηθεί η χώρα μας, που έχει βαρύτητα για τις κάθε είδους εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όσον αφορά τους φυσικούς πόρους» υποστήριξε ειδικότερα.

«Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από τη στρατηγική τύφλωση το συντομότερο δυνατό. Η μάσκα της διπλωματίας που τους παρουσιάζει συνεχώς ως θύματα δεν εξυπηρετεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, δεν το κάνει, δεν μπορεί να το κάνει» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος με θράσος μίλησε, ακόμη, για… μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια δικαιοδοσία και υποστήριξε πως όπως κάνει με όλους, προσπάθησε να σφετεριστεί και τα δικαιώματα της Λιβύης στην ΑΟΖ, που είναι καθορισμένα, και η σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης υπογράφοντας το μνημόνιο με την Τουρκία «χάλασε το παιχνίδι της Ελλάδας».

Σε προκλήτικο τόνο ισχυρίστηκε ακόμη: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την αρχή της ισότητας και τη δίκαιη κατανομή των πόρων στην περιοχή».

«Τα ίσα δικαιώματα στην Κύπρο έχουν παραβιαστεί και δεν μπορεί να συζητηθεί συνεργασία μέχρι να επιλυθεί αυτό το ζήτημα» υποστήριξε, δε, Οκτάι.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τούρκος αντιπρόεδρος απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στο «Διεθνές συμπόσιο για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στη Μεσόγειο», που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κοινωνικών Επιστημών της Άγκυρας (ASBU), στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Οκτάι είπε ότι δεν θα επιτρέψουν τον σφετερισμό των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού «λαού» και θα στηρίξουν το αίτημά του για δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου, προσθέτοντας ότι το τουρκο-λυβικό μνημόνιο είναι πολύ σημαντικό.

Δεν θα μείνουν, ανέφερε, σιωπηλοί ούτε στο τραπέζι, ούτε επί του πεδίου απέναντι στους εξοπλισμούς Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων, λέγοντας πως οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες «δεν πρέπει να παίζουν το παιχνίδι του δίδυμου Ελλήνων – Ε/κ».

Για το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, απευθυνόμενος σε όσους «παίζουν με την αδιαλλαξία στην περιοχή», ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι  «Τουρκία και τδβκ δεν θα αφεθούν απ’ έξω». Η προστασία, συνέχισε, των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του «τ/κ λαού», ο τερματισμός των εξοπλισμών και η αναγνώριση της συμφωνίας με την Λιβύη είναι σημαντικά για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Δίδεται προτεραιότητα στη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση. Μια σημαντική διάσταση αυτού, είναι η συνεργασία Τουρκίας – Λιβύης», είπε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική