Πολιτική

Τουρκικές προκλήσεις: Τέλος στις «διακοπές» με μπαράζ απειλών, παραβιάσεων και εμπλοκών

Δριμύτερη… επέστρεψε μετά την ολιγοήμερη παύση του Δεκαπενταύγουστου στην πάγια τακτική της η Τουρκία, εντείνοντας τις κινήσεις προκλητικότητάς της σε όλα τα επίπεδα, σε μια προσπάθεια να συντηρήσει μεν τις γνωστές, μαξιμαλιστικές της διεκδικήσεις, για τις οποίες επιστρατεύει τώρα και νέες μορφές προπαγάνδας, τη στιγμή που εγείρει και νέες αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, «δίκαιη κατανομή των εσόδων στην Κύπρο» ζήτησε δημόσια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαρτώντας την όποια λύση στην Ανατολική Μεσόγειο από την έκβαση της ελληνοτουρκικής «μοιρασιάς». Περιγράφοντας το στίγμα της χώρας του απέναντι στις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως «πράγματι η υφαλοκρηπίδα μας εκτείνεται μέχρι και αυτά τα τεμάχια, όμως το σημείο αυτό που γίνονται γεωτρήσεις είναι νοτιότερα από το νότιο όριο της υφαλοκρηπίδας μας. Ήδη εμείς δεν επιτρέπουμε να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας». «Ως αποτέλεσμα τα νότια και τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας είναι φανερά. Δυτικά αφήσαμε στα ελληνικά νησιά και χωρικά ύδατα 6 μιλίων», περιέγραψε ακόμη ο Τούρκος ΥΠΕΞ και συνέχισε, λέγοντας πως «λειτουργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Kαι εντός της υφαλοκρηπίδας μας συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες», πρόσθεσε. Είπε, επίσης, ότι «υπάρχουν επίσης οι περιοχές που μας έχει αδειοδοτήσει η “ΤΔΒΚ”. Στο παρελθόν έχουμε κάνει εργασίες εκεί και στο μέλλον θα γίνουν».

Σαφείς προειδοποιήσεις προς την Αθήνα απηύθυνε και ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, «ώστε να μην παρενοχλήσει το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν», όπως δήλωσε ο κ. Ακάρ. «Το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν συνεχίζει τις έρευνές του. Η φρεγάτα Γκεντίζ το συνοδεύει και διασφαλίζει την ασφάλειά του. Ελπίζουμε να μην κάνουν κάποιο λάθος. Διατηρούμε σχέσεις καλής γειτονίας προστατεύοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας, χρησιμοποιώντας τα δικά μας μέσα και δυνατότητες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλωτό γεωτρύπανο είχε αναφερθεί κατά την τελετή εγκαινίων του και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ερντογάν, λέγοντας πως «αποτελεί σύμβολο της βούλησής μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο». Ακόμα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα Βαλκάνια».

«Θερμή» επιστροφή

Σε αυτό το σκηνικό, την ένταση πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος αύξησαν κατακόρυφα χθες τα όσα συνέβησαν με τα ελληνικά F-16, τα οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίζουν την τουρκική προκλητικότητα από αέρος με τα πληρώματά τους να καταλήγουν σχεδόν απολογούμενα μάλιστα, καθώς πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας μετέδιδαν ότι η Ελλάδα δεν θα διστάσει «να διακινδυνεύσει ακόμη και τις αποστολές του ΝΑΤΟ προκειμένου να παρενοχλήσει την Τουρκία»! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που η γειτονική χώρα διοχέτευσε στα ΜΜΕ της, «πολεμικά αεροσκάφη που ανήκουν στην Ελλάδα, χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, «κλείδωσαν» σκόπιμα στα ραντάρ τους τουρκικά μαχητικά, προκειμένου να εμποδίσουν τη συμμετοχή τους σε μια σημαντική αποστολή του ΝΑΤΟ», μετέδιδαν οι ίδιες πηγές, για να ακολουθήσει η εκδοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ:

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ, τις μεσημβρινές ώρες της 22 Αυγούστου 2022 έλαβε χώρα πτήση Αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών.

Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ’ αυτό δυτικά της νήσου Μεγίστης. Η πτήση των εν λόγω αεροσκαφών έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίδειξης Διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Ενώ η κίνηση των B-52 δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία Μαχητικών Αεροσκαφών, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης.

Άμεσα απογειώθηκαν τέσσερα Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 της Π.Α. από την Κρήτη, τα οποία ανεγνώρισαν τα άγνωστα ίχνη ως οπλισμένα Τουρκικά Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, που αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Επί του θέματος έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής.

Παρά την «πληρωμένη» απάντηση που έλαβαν από πλευράς του ελληνικού Πενταγώνου οι τουρκικές «πηγές», ο αριθμός των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου ξεπέρασε χθες τις 78, ενώ σημειώθηκαν και δύο υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, παράλληλα με 15 εμπλοκές.