Πολιτική

Τουρκική «δυσφορία» για την αγορά αμερικανικών επιθετικών αμφίβιων τεθωρακισμένων από την Ελλάδα

Δυσφορία στα τουρκικά ΜΜΕ για την αγορά αμερικανικών επιθετικών αμφίβιων τεθωρακισμένων από την Ελλάδα. Δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο επισημαίνουν πως οι ΗΠΑ προμηθεύουν την Αθήνα με νέα οπλικά συστήματα, την ίδια ώρα που έχουν «παγώσει» την αγορά F-16 από την Άγκυρα, ενώ τα αμφίβια τεθωρακισμένα πρόκειται να μεταφερθούν σε ελληνικά νησιά τα οποία η Τουρκία θεωρεί αποστρατικοποιημένα. 

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναπτύσσουν στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα. Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πώληση στην Ελλάδα 76 αμφίβιων στρατιωτικών οχημάτων συνολικού κόστους 268 εκατομμυρίων δολαρίων» αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, με τίτλο : «76 στρατιωτικά αποβατικά οχήματα από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα».

Ρεπορτάζ του δικτύου Haber Global σχολιάζει πως : «αν και οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στην οδό της εξομάλυνσης» η Ελλάδα «και πάλι αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο» τονίζοντας πως τα αμερικανικά οπλικά συστήματα, θα μεταφερθούν σε ελληνικά νησιά. Αναφέρει συγκεκριμένα :;«Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την πώληση των επιθετικών αμφίβιων οχημάτων που είχε ζητήσει η Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Αθήνας, παρά τις αντίθετες διατάξεις των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει, δείχνει αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει στο Αιγαίο τα οχήματα που θα αγοράσει. Η Ελλάδα με την οποία οι σχέσεις βρίσκονται στην οδό της εξομάλυνσης και πάλι αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο, επιταχύνοντας τους εξοπλισμούς στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση της Αθήνας σχεδιάζει να τοποθετήσει τα επιβατικά οχήματα στα νησιά του Αιγαίου. Η κίνηση αυτή αυξάνει την ένταση με την Τουρκία και παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου».


1

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet

Όπως έγινε γνωστό, η Ελλάδα θα αγοράσει από τις ΗΠΑ 75 οχήματα AAVP-7A1 και 300 οχήματα Μ2Α2 ODS, έναντι 256 εκατ. δολαρίων, τα οποία θα χρησιμεύουν ως βοηθητικά πεζοπόρων τμημάτων για επιχειρήσεις ανακατάληψης νησιών και γενικότερα για απόβαση ειδικών μονάδων μέσω θαλάσσης.

Τα AAVP-7A1 είναι αμφίβια τεθωρακισμένα με πλήρωμα τριών ατόμων, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν έως και 21 πεζοναύτες. Στο νερό αναπτύσσουν ταχύτητα 13 χλμ, ενώ διαθέτουν πολυβόλο και βομβιδοβόλο 40 χιλ.

Τα Μ2Α2 ODS είναι τεθωρακισμένα με πλήρωμα τριών ατόμων και έξι πεζικάριων. Διαθέτουν πυροβόλο 25 χιλ. και δύο αντιαρματικούς πυραύλους. Επίσης, είναι ενισχυμένα με ισχυρή κεραμική θωράκιση.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική