15 Αυγούστου 2022

Τούρκος αναλυτής: «Η σύγκρουση με την Ελλάδα θα είναι ολοκληρωτικός πόλεμος»

Υπεραμύνθηκε της διασφάλισης της υπεροχής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, προκειμένου να μην υπάρχουν απώλειες στο έδαφος – Τι αποκάλυψε για την κρίση στα Ίμια το 1996

Την εκτίμησή του πως τυχόν «θερμό επεισόδιο» με την Ελλάδα, θα εξελιχθεί σε «ολοκληρωτικό πόλεμο» ανάμεσα στις δύο χώρες, εξέφρασε ο Τούρκος αναλυτής και απόστρατος αντιπτέραρχος Ερντογάν Καρακούς, επισημαίνοντας τη σημασία της «αεροπορικής υπεροχής» που θα πρέπει να έχει η Τουρκία, προκειμένου να μυν υποστεί σοβαρές απώλειες.

«Χωρίς διασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στρατιωτική επιχείρηση Ακόμη και αν γίνει θα έχει πολύ μεγάλες απώλειες. Αυτές τις απώλειες πρέπει πάντοτε να τις υπολογίζουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέμε πώς πρέπει να έχουμε αεροπορική υπεροχή Για να μη γίνουμε μάρτυρες οι άνθρωποι μας στο έδαφος» δήλωσε.


Erdoğan Karakuş : Yunanistan ile TOPYEKÜN bir savaşa hazırlanıyoruz | yunan medyası

Μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή, ο Καρακούς αναφέρθηκε και σε παρασκήνια της κρίσης του 1996 στις βραχονησίδες Ίμια, όπου -σύμφωνα με τον ισχυρισμό του- οι τουρκικές Ε.Δ. ήταν έτοιμες για ολοκληρωτικό πόλεμο με την Ελλάδα. «Ήμουν μέσα στα γεγονότα. Ήμουν επικεφαλής του σχεδίου δράσης στα Ίμια Καταρχήν οι αεροπορικές δυνάμεις εντός 12 ωρών πέρασαν σε κατάσταση πολέμου. Ακολούθως το Ναυτικό σε δύο μέρες. Σε επτά μέρες πέρασε σε κατάσταση πολέμου ο στρατός ξηράς. Και μετά εμείς βγάλαμε μία μονάδα στη βραχονησίδα Ίμια. Έτσι ώστε αν καθοιονδήποτε τρόπο επενέβαιναν κατά των ναυτικών μας, ήταν ολοκληρωμένες οι ετοιμασίες μας για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Και για αυτό το λόγο αν καθοιονδήποτε τρόπο δεχόταν πυρά η μονάδα μας εκεί, 12 αεροσκάφη περίμεναν ήδη στον αέρα» (μετάφραση : tourkikanea.gr).

Ο αναλυτής και απόστρατος αντιπτέραρχος δήλωσε πως και το 1994 υπήρξε ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» με την Ελλάδα, που -σύμφωνα με τον ίδιο- θα οδηγούσε σε «ολοκληρωτικό πόλεμο» με τη χώρα μας. Στη διάρκεια της εκπομπής ο Καρακούς, που πρόσφατα υποστήριξε πως πρώτη απειλή σε βάρος της Τουρκίας είναι η Ελλάδα και πως η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στράφηκε ουσιαστικά κατά της Τουρκίας, επανέλαβε πολλές φορές στη διάρκεια της εκπομπής πως αν υπάρξει σύγκρουση με την Ελλάδα «θα είναι ολοκληρωτικός πόλεμος» όπως τόνισε.

«Το 1994 όταν υπήρχε το ενδεχόμενο επέκτασης στα 12 μίλια. Τότε η Ελλάδα είχε κάνει ένα συνέδριο το Νοέμβριο σχετικά με το δίκαιο της θάλασσας. Όταν λοιπόν είχε δηλώσει η Ελλάδα ότι θα επεκτείνει στα 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα, τότε οι αεροπορικές μας δυνάμεις όπως και όλες μας οι δυνάμεις ήταν σε κατάσταση πολέμου. Αφού καταστούν οι δυνάμεις σε μία κατάσταση πολέμου, δεν συμβαίνει κανένα περιστατικό μεμονωμένης σύρραξης, αλλά γίνεται ολοκληρωτικός πόλεμος. Γίνεται ολοκληρωτικός πόλεμος. Και αυτό είναι κάτι που οφείλει να το ξέρει το έθνος μας. Αν υπάρξει οποιαδήποτε μάχη με την Ελλάδα αυτό θα είναι ολοκληρωτικός πόλεμος» επεσήμανε.Πολιτική