3 Δεκεμβρίου 2022

Τούρκος αναλυτής: «Ήταν να πάρουμε 110 F-35, αλλά…»

Ο απόστρατος αντιπτέραρχος αποκάλυψε πως σχέδιο της Άγκυρας ήταν η αντικατάσταση των παλιών F-16 και F-4 με τα υπερσύγχρονα F-35, όμως αυτό ναυάγησε μετά την εκδίωξη της Άγκυρας από το πρόγραμμα παραγωγής λόγω απόκτησης των ρωσικών S-400

Αφού διαμαρτυρήθηκε για την… γαλοπούλα που βάλλεται από ελληνικό Rafale, καυστικό θέμα ελαστικού σήματος πάτς (Patch) που προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία, ο Τούρκος αναλυτής και απόστρατος αντιπτέραρχος Ερντογάν Καρακούς, αποκάλυψε πως ο σχεδιασμός της Άγκυρας ήταν για απόκτηση 100 με 110 F-35 από τις ΗΠΑ.

Μιλώντας στο CNN Turk, ο Καρακούς -αναφερόμενος στα σχέδια της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, αναφέρει πως η Τουρκία επεδίωκε να αντικαταστήσει τα παλαιά F-16 και F-4 με τα F-35. Σχέδιο ωστόσο, που ναυάγησε μετά την εκδίωξη της Άγκυρας από το πρόγραμμα παραγωγής λόγω απόκτησης των ρωσικών S-400.


Türkiye'nin F-16'ya ihtiyacı var mı? F-35 krizinde geri dönüş olacak mı? Erdoğan Karakuş yanıtladı

«Η Τουρκία με τα F-35 είχε ένα σχεδιασμό για να βγάλει από το στόλο της τα 40 περίπου παλιότερα F-16 όπως και τα 50 περίπου F-4 τα οποία υπηρετούσαν σχεδόν 50 χρόνια, ενώ ήδη και ήδη είχε αποσύρει τα F5. Όμως επειδή η Τουρκία δεν πήρε τα F-35, δεν έγινε εφικτή η διαδικασία της αντικατάστασης. Ο σχεδιασμός μας εν προκειμένω ήταν να διαθέτουμε 100 με 110 F-35» δήλωσε ο απόστρατος αντιπτέραρχος, λέγοντας πως μονόδρομος αποτελεί η ενίσχυση των F-16. «Αφού δεν έγινε δυνατό να αγοραστούν, όπως δεν έγινε δυνατόν και ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών, προέκυψε εντέλει η ανάγκη για επιπλέον ενίσχυση σε F-16 στην θέση των F-35» (μετάφραση : tourkikanea.gr)

Πρόσφατα ο Καρακούς υποστήριξε πως τυχόν «θερμό επεισόδιο» με την Ελλάδα, θα εξελιχθεί σε «ολοκληρωτικό πόλεμο» ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας τη σημασία της «αεροπορικής υπεροχής» που θα πρέπει να έχει η Τουρκία, προκειμένου να μην υποστεί σοβαρές απώλειες στο έδαφος.Πολιτική