7 Δεκεμβρίου 2019

Τρεις συνοικίες της Κομπάνι στα χέρια του ΙΚ καθώς σφίγγει ο κλοιός από τα δυτικά

EB0034F9C1305773847889CDEBD33A0E.jpgΟ Κομπάνι έχει στρατηγική σημασία για τους τζιχαντιστές, καθώς θα τους επιτρέψει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους σημαντική έκταση κατά μήκος της τουρκο-συριακής μεθορίου.

Τρεις συνοικίες της συριακής πόλης Κομπάνι, κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα, έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, μετά από πολύωρες σκληρές οδομαχίες με τους κούρδους υπερασπιστές της πόλης.

Οι εξτρεμιστές μπόρεσαν να εισέλθουν στην πόλη από τα ανατολικά το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά από πολιορκία τριών εβδομάδων, παρά τον αγώνα των κούρδων ανταρτών και τις στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές που έχουν εξαπολύσει εναντίον τους οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του πολυεθνικού συνασπισμού που έχει συγκροτηθεί κατά του ΙΚ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι τζιχαντιστές προωθήθηκαν νοτιοδυτικά της πόλης και κατέλαβαν αρκετά κτήρια, προκειμένου να αποκτήσουν θέσεις επίθεσης από δύο πλευρά της Κομπάνι (ανατολικά και δυτικά).

Ο Κομπάνι έχει στρατηγική σημασία για τους τζιχαντιστές, καθώς θα τους επιτρέψει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους σημαντική έκταση κατά μήκος της τουρκο-συριακής μεθορίου.

Νωρίτερα, τοπικός αξιωματούχος που βρίσκεται μέσα στην πολιορκημένη πόλη δήλωσε στο BBC πως η Κομπάνι «σίγουρα θα πέσει σύντομα».

Περισσότεροι από 2.000 Κούρδοι της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, εγκαταλείψει την πόλη τις τελευταίες ώρες, αναζητώντας καταφύγιο στη γειτονική Τουρκία, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters και του BBC.

Περισσότεροι από 160.000 κάτοικοι της Κομπάνι έχουν καταφύγει στην Τουρκία, η οποία ήδη φιλοξενούσε περίπου 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες του συριακού εμφυλίου.Διεθνή