Πολιτική

Τροχαίο στη Βουλή: Φως στην τραγωδία από το οπτικοακουστικό υλικό και τις καταθέσεις

Πώς έγινε το τραγικό δυστύχημα που στέρησε τη ζωή στον 23χρονο Ιάσονα – Ερευνά για το βίντεο – Λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή άλλων δυστυχημάτων στο σημείο

Με την εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού και των καταθέσεων συνεχίζονται οι έρευνες για το τραγικό δυστύχημα στην είσοδο της Βουλής το οποίο στέρησε την ζωή στον 23χρονο Ιάσονα.

Την ίδια ώρα τροχαία και περιφέρεια Αττικής προσανατολίζονται αυτή τη φορά να υιοθετήσουν την πρόταση της Βουλής (είχε υποβληθεί 3 φορές από το 2012) και να προχωρήσουν στην τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη και ειδικής νησίδας ώστε να πραγματοποιείται με ασφάλεια η είσοδος των υπηρεσιακών αυτοκινήτων στο κοινοβούλιο.

Καρέ – καρέ το δυστύχημα

Να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες ανακριτικές αρχές έχουν ήδη παραλάβει βίντεο από τις κάμερες της Βουλής που εποπτεύουν τον εξωτερικό χώρο, το οποίο καταγράφει καρέ – καρέ την στιγμή του ατυχήματος.


Όπως φαίνεται από το υλικό που διέρρευσε, το υπηρεσιακό όχημα μάρκας Skoda Octavia που έχει παραχωρηθεί για την ασφάλεια της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη βρισκόταν σταματημένο στην κάθοδο της λεωφόρου Βασ. Σοφίας (προς το Σύνταγμα) – με πρόθεση να στρίψει αριστερά και να εισέλθει στο προαύλιο του κοινοβουλίου. Η ενέργεια του οδηγού θεωρείται αντικανονική καθώς η στροφή επιτρέπεται μόνο με συνδρομή τροχονόμου – που δεν υπήρχε την συγκεκριμένη στιγμή – και μόνο όταν το όχημα μεταφέρει υπουργό ή βουλευτή.

Παρά ταύτα ο οδηγός του Skoda επιχειρεί να στρίψει χωρίς καν να προειδοποιήσει με το ηχητικό σήμα που έχουν τα οχήματα της αστυνομίας. Όπως φαίνεται από το βίντεο στην άνοδο της Β. Σοφίας κινείται ταξί το οποίο σταματά προκειμένου να επιτρέψει στο υπηρεσιακό όχημα να προπορευτεί. Το Skoda στρίβει με χαμηλή ταχύτητα και λίγο πριν εισέλθει στην Βουλή εμφανίζεται η μοτοσικλέτα με τον 23χρονο που περνά από το σημείο με πράσινο σηματοδότη, προσκρούει στην πίσω δεξιά πλευρά του υπηρεσιακού οχήματος.

Ερευνά για το βίντεο

Πάντως, η διαρροή του βίντεο το οποίο αποτελεί προανακριτικό υλικό προκάλεσε αναστάτωση στην Βουλή καθώς διαπιστώθηκε ότι δόθηκε στην δημοσιότητα από στέλεχος της ασφάλειας του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας προσανατολίζεται σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες

Μέτρα για την αποφυγή άλλων δυστυχημάτων

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 18 Μαρτίου η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής διαβίβασε έγγραφη εισήγηση στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο σημείο που έγινε το τραγικό δυστύχημα, έξω από την είσοδο της Βουλής επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τροχαία πρότεινε την προσθήκη αριστερόστροφου φαναριού στους υπάρχοντες φωτεινούς σηματοδότες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία στο ρεύμα καθόδου της λεωφόρου (συμβολή Β. Σοφίας – Ακαδημίας ρεύμα προς πλ. Συντάγματος) καθώς και την τροποποίηση των διαγραμμίσεων με δημιουργία νησίδας ώστε να επιτρέπεται η αριστερή στροφή των οχημάτων προς την είσοδο του κοινοβουλίου.

Να σημειωθεί πως κατά το παρελθόν η Βουλή είχε απευθύνει τρεις φορές σχετικό αίτημα (212, 2014 και 2020) χωρίς όμως να γίνει αποδεκτό. Πλέον για πρώτη φορά η τροχαία πραγματοποιεί θετική εισήγηση για το συγκεκριμένο σημείο και γι’ αυτό απαγορεύτηκε από σήμερα η είσοδος υπηρεσιακών οχημάτων από την Βασιλίσσης Σοφίας εως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική