Πολιτική

Τσακαλώτος: Στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών δεν χρειάζονται ιδεολογικές διαμάχες

Για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις προκλήσεις της νέας πολιτικής περιόδου, αλλά και την κούρσα εκλογής της νέας ηγεσίας στο κόμμα τοποθετήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε ζητήματα υγείας και ότι χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις. Έτσι θα είναι ξεκάθαρο όταν λέμε 7.5% του ΑΕΠ δαπάνες υγείας σε τι αναφερόμαστε. Αυτά θα μπορούσε να είναι η θεσμοθέτηση ενός υγειονομικού ισοδύναμου, που θα δίνει παραπάνω ενίσχυση στους κατοίκους περιοχών που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε δομές υγείας, η ενίσχυση υποδομών, η σύνδεση του κοινωνικού κράτους με το σύστημα υγείας.

Για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει συνέχεια του κράτους και ότι κανονικά δεν θα πρέπει να υπάρχουν ιδεολογικές διαμάχες για αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο είναι η πρότασή του για την υποχρεωτική συζήτηση στη Βουλή του ετήσιου επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι σημαντική. Παράλληλα θα πρέπει να εξηγήσει η ΝΔ γιατί ακύρωσε τους δασικούς χάρτες που ήταν έτοιμοι το 2019 – και σχετίζονται με τις πυρκαγιές – και γιατί έχει ακυρώσει την αποκεντρωμένη διαχείριση των δασών και η συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο που, προφανώς, δεν υπάρχει η ίδια πληροφόρηση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων.

Ώρα Ελλάδος – OPEN

Συζήτηση με τους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” στο OPEN

Posted by Ευκλείδης Τσακαλώτος on Sunday, July 23, 2023

Στο πλαίσιο της συζήτησης ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και ένας συνολικός σχεδιασμός για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Θα πρέπει να υπάρχει δηλαδή κατανόηση ποιο είναι το σχέδιο στην Πυροσβεστική, στο ΕΚΑΒ, στην Παιδεία, στην αντισεισμική προστασία κλπ Και θα πρέπει σε όλα αυτά να υπάρχει μια διαβούλευση με τοπικούς φορείς και να υπάρχει, όπου είναι επωφελές, αποκεντρωμένη διαχείριση. Κάτι που δεν κάνει το επιτελικό κράτος, το οποίο συμπεριφέρεται σαν να έχει μονοπώλιο στη γνώση η κεντρική διοίκηση.

Σχετικά με το ντιμπέιτ, ανέφερε ότι θα πρέπει να επιτρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος που να αναδειχθούν οι διαφορετικές προτεραιότητες και αποχρώσεις, και να μην είναι αντιπαραθετικό. Γιατί, εξάλλου, δεν πρόκειται για αντιπάλους διαφορετικών κομμάτων αλλά για ανθρώπους που είναι μέλη του ίδιου κόμματος που έχουν συνεργαστεί για χρόνια και θα συνεργαστούν και στο μέλλον.

Για την απλή αναλογική ανέφερε ότι πλέον πιστεύει ότι στις εκλογές του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάθος στρατηγική. Η σωστή στρατηγική θα ήταν όταν έγινε αντιληπτό ότι τα άλλα κόμματα δεν ενδιαφέρονταν στην πραγματικότητα για μετεκλογικές συνεργασίες ο ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει την αυτοδυναμία. Αυτό όμως δεν αναιρεί τα οφέλη της απλής αναλογικής που και οδηγούν σε δικαιότερη αντιπροσώπευση αλλά και οδηγούν στη δημιουργία των ευρύτερων εκείνων συναινέσεων που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων. Εξάλλου από το ευρωκοινοβούλιο φαίνεται ότι αυτές οι συναινέσεις είναι εφικτές: σε πρόσφατη ψηφοφορία για θέματα αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος συστρατεύθηκαν η αριστερά, οι σοσιαλδημοκράτες, οι πράσινοι και οι κεντρώοι απέναντι στη δεξιά και την άκρα δεξιά.

Σχετικά με το ερώτημα αριστερά ή κέντρο ανέφερε ότι κάθε κόμμα πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη ταυτότητα και αφετηρία. Δεν μπορεί να είναι όλοι και αριστεροί και σοσιαλδημοκράτες και δεξιοί. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος του λαϊκισμού: ένα κόμμα να λέει ναι σε όλους και πρακτικά να υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να κάνει. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι κόμμα πλειοψηφίας, καθώς σε πολλά θέματα πλέον η αριστερά φαίνεται να δικαιώνεται: ούτε οι υποσχέσεις του νεοφιλελευθερισμού για μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσω της μείωσης φόρων πραγματοποιήθηκε, ούτε οι υποσχέσεις για καλύτερες θέσεις εργασίας μέσω τις ευελιξίας πραγματοποιήθηκαν.

Και η ατζέντα της αριστεράς δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει απεύθυνση και στους φιλελεύθερους. Για παράδειγμα σε ζητήματα κοινωνικών δικαιωμάτων υπάρχουν πολλά θέματα (όπως οι υποκλοπές, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου) που θα μπορούσαν να υπάρξουν συναινέσεις

Για το θέμα των περισσότερων ή λιγότερων φόρων ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι όταν κάνουμε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να το εντάσσουμε στη συζήτηση περί των παρεχόμενων υπηρεσιών. Όταν λέμε ότι θέλουμε περισσότερους πυροσβέστες, νοσηλευτές, ασθενοφόρα, σχολεία δεν μπορούμε να μην λέμε ότι χρειάζονται και πόροι για αυτά. Σε όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει κάθε κόμμα για να είναι αξιόπιστο να λέει αυτά που εννοεί και να εννοεί αυτά που λέει. Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να είναι και ρεαλιστής και ριζοσπάστης.

Σχετικά με την οικονομική πολιτική της περιόδου 2015 – 2019 κρίθηκε στις εκλογές του 2019 που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 31,5%. Αλλά ακόμη και αν θέλει κάποιος να κάνει αυτή τη συζήτηση θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι το 2015 η Ελλάδα είχε ακόμη ανθρωπιστική κρίση, έπρεπε να κάνει δημοσιονομική προσαρμογή και είχε συγκεκριμένα εργαλεία στη διάθεσή της: ή να αυξήσει τους φόρους ή να μειώσει τις δαπάνες ή να επιδιώξει τη μείωση των στόχων. Το τελευταίο σε κάποιο βαθμό το έκανε. Από εκεί και πέρα ανάμεσα στη μείωση των δαπανών (συντάξεις & μισθούς) και την αύξηση των φόρων έκανε συγκεκριμένες επιλογές για τις οποίες κρίθηκε. Τα παραπάνω όμως δεν ήταν αυτά που οδήγησαν στο αποτέλεσμα του 2023.

Από εδώ και μπρος θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάθε κόμμα, αν θέλει να είναι αξιόπιστο να έχει συγκεκριμένες θέσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να μπορεί να είναι πιστευτό. Και πάνω σε αυτό κρίνεται.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική